Το ένα ΜΑΧΑΙΡΙ μετά το άλλο! ΚΟΒΟΥΝ και το πρόγραμμα «Κατ’ οίκον φροντίδα» μετά το ΕΚΑΣ

Ποιοι θα είναι οι χαμένοι

​Ένα ακόμα χαστούκι για τους συνταξιούχους έρχεται μετά από την κατάργηση του ΕΚΑΣ, καθώς αρκετοί είναι αυτοί που κινδυνεύουν τώρα να χάσουν και το πρόγραμμα «Κατ’ οίκον βοήθεια».

Σύμφωνα με εγκύκλιο του ΙΚΑ, με βάση υπουργική απόφαση του 2012, τα κριτήρια υπαγωγής ωφελούμενων στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι μεταξύ άλλων «το συνολικό ετήσιο ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει αυτό της χαμηλότερης εισοδηματικής κλίμακας που προβλέπεται κάθε φορά για την παροχή του ΕΚΑΣ».

Όμως μετά από την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού «τροποποιήθηκε το συνολικό ετήσιο ατομικό και οικογενειακό εισόδημα που προβλέπεται στη χαμηλότερη εισοδηματική κλίμακα για την παροχή του ΕΚΑΣ».

Έτσι, αυτό σημαίνει ότι για την υπαγωγή ωφελούμενων στο πρόγραμμα «Κατ’ Οίκον Φροντίδα» το συνολικό ετήσιο εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 7.216 ευρώ και το οικογενειακό τα 11.000 ευρώ.

Τα κριτήρια για ενταχθεί ένας συνταξιούχος στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι:

• Να έχουν κριθεί ανάπηροι με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω ανεξαρτήτου ορίου ηλικίας. Δηλαδή πρέπει να υπάρχει αναπηρία 67% και άνω πιστοποιημένη από αρμόδιο φορέα (ΚΕΠΑ ή άλλο φορέα εφόσον η σχετική απόφαση είναι σε ισχύ.
• Να διαβιούν μόνοι τους ή με σύζυγο ή άλλο πρόσωπο που πληροί τις λοιπές προϋποθέσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα.
• Η κατάσταση της υγείας τους, λόγω ασθένειας (χρόνιας ή πρόσκαιρης), να καθιστά δυσχερή την κάλυψη των καθημερινών τους αναγκών.
• Να μην λαμβάνουν επίδομα απολύτου αναπηρίας ή εξωϊδρυματικό επίδομα ή οποιοδήποτε άλλο επίδομα συμπαράστασης από τον ασφαλιστικό τους Φορέα.
• Να μην διαβιούν σε μονάδες κλειστής φροντίδας κάθε νομικής μορφής ή σε νοσηλευτικές μονάδες του Εθνικού Συστήματος Υγείας ή του ιδιωτικού τομέα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top