ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΩΝ για χρέη στην εφορία! – Θα παίρνουν καταθέσεις και ακίνητα

Έκρηξη ληξιπρόθεσμων οφειλών

ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΩΝ για χρέη στην εφορία! – Θα παίρνουν καταθέσεις και ακίνητα

​Σχεδόν το 50% του ΑΕΠ χρωστούν στην εφορία τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα, με έναν στους δύο φορολογούμενους να αδυνατεί να ανταποκριθεί στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΔΕ για τα οποία έγραψε χθες και το star.gr, συνολικά 4.003.372 φορολογούμενοι χρωστούν 89,8 δισ. ευρώ και ήδη εκφράζονται φόβοι για νέα έκρηξη των χρεών, τα οποία δεν αποκλείεται να εκτοξευτούν σε επίπεδα των 95 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

Ήδη η ΓΓΔΕ έχει λάβει αναγκαστικά μέτρα είσπραξης για 755.806 οφειλέτες, δεσμεύοντας καταθέσεις και πραγματοποιώντας κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων, εισοδημάτων από ενοίκια ή πληρωμές προμηθευτών, κατασχέσεις ακινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχεία, ενώ δεν αποκλείεται να προχωρήσει και σε πλειστηριασμούς ακινήτων. Με κατασχέσεις απειλούνται συνολικά 1.492.088 οφειλέτες.

Το ποσοστό των οφειλετών που έχει υποστεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης φτάνει πλέον το 50,55% αυτών στους οποίους υπάρχει η δυνατότητα ενεργοποίησής τους και η επιτάχυνση των κατασχέσεων φαίνεται από την εξέλιξη του συγκεκριμένου ποσοστού τους τελευταίους μήνες.

Ενδεικτικό είναι ότι στο τέλος του 2015 το ποσοστό οφειλετών υπό μέτρα αναγκαστικής είσπραξης ήταν 44,76%. Τον Απρίλιο του 2016 έφτασε στο 47,81% και τον Ιούνιο ξεπέρασε για πρώτη φορά το 50%.

Πως θα αποφύγετε την κατάσχεση τραπεζικού λογαριασμού:

Η αναγκαστική είσπραξη από την εφορία μπορεί να αποφευχθεί με τους εξής τρόπους:

1. Με τη δήλωση μέσω της ειδικής εφαρμογής του taxisnet του ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού. Ο πολίτης θα πρέπει απλά να δηλώσει τον IBAN και αυτόματα η εφορία ενημερώνει την τράπεζα. Με τον τρόπο αυτό οι πολίτες έχουν ακατάσχετο όριο ως 1.250 ευρώ σε αυτόν τον λογαριασμό.
2. Αν κάποιος έχει πολλούς διαφορετικούς λογαριασμούς σε μία ή περισσότερες τράπεζες μπορεί να μοιράσει στους λογαριασμούς αυτούς ποσά ως 50 ευρώ. Ο νόμος προβλέπει ότι από τους τραπεζικούς λογαριασμούς δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση υπολοίπου έως 50 ευρώ, ανεξάρτητα από το ύψος της οφειλής.
3. Ρύθμιση των οφειλών πάνω από 500 ευρώ. Και στην περίπτωση αυτή μέσω taxisnet γίνεται η σχετική αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση των 12 δόσεων.
4. Ρύθμιση οφειλών ακόμη και εάν αυτές δεν είναι ληξιπρόθεσμες. Για να γίνει αυτό ο πολίτης πρέπει να πάει στην εφορία και να καταθέσει σχετική αίτηση.

Διαβάστε επίσης:

«Έκρηξη» των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πολιτών προς το Δημόσιο

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top