Χαράτσι 3,6% και στα επιδόματα τριτέκνων-πολυτέκνων!

«Κουτσουρεμένα» τα ποσά που καταβλήθηκαν

Κουτσουρεμένα κατά 3,6% ήταν τα επιδόματα τριτέκνων και πολύτεκνων που καταβλήθηκαν τον Ιούλιο, με τη μορφή τέλους χαρτοσήμου, από τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων.

«Η πληρωμή αυτή αφορά 476.887 δικαιούχους και η συνολική δαπάνη για τις πληρωμές αυτές ανέρχεται στο ποσό των 162.815.631,88 €. Σημειώνουμε ότι το ειδικό επίδομα σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες υπόκειται σε τέλος χαρτοσήμου 3,6%» είχε ανακοινώσει ο ΟΓΑ, λίγες ημέρες πριν καταβληθούν τα επιδόματα, παρότι οι νόμοι 4093/2012 και 4252/2014 προβλέπουν ότι τα επιδόματα αυτά απαλλάσσονται από κάθε φόρο, τέλος ή εισφορά υπέρ του Δημοσίου.

Για το ζήτημα κατέθεσαν ερώτηση στον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο οι βουλευτές της ΝΔ Νίκος Παναγιωτόπουλος, Χρήστος Κέλλας, Γιάννης Βρούτσης και Βασίλης Οικονόμου.

Στο κείμενο της ερώτησης αναφέρουν οι βουλευτές της ΝΔ:

«Στις 20/7/2016 αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΟΓΑ, δελτίο τύπου που αναφέρονταν στην καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων, δικαιούχοι των οποίων είναι χιλιάδες τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες. Και ενώ μέχρι σήμερα, το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων και το ειδικό επίδομα τριτέκνων και πολυτέκνων δεν προσμετρούταν στο καθαρό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα και απαλλάσσονταν από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου, (Ν.4093/2012 και Ν.4252/2014), προς μεγάλη έκπληξη, διαπίστωσαν ότι τους επιβλήθηκε τέλος χαρτοσήμου, 3,6 %.

Επειδή στα οικογενειακά επιδόματα δεν επιβάλλονταν τέλος χαρτοσήμου, Επειδή η νομοθεσία αναφέρει ρητά ότι τα εν λόγω επιδόματα απαλλάσσονται από κάθε φόρος, τέλος, εισφορά ή κράτηση, υπέρ του Δημοσίου ή τρίτων, Επειδή η εν λόγω κράτηση επιβλήθηκε εν κρυπτώ, αφού δεν προηγήθηκε καμία σχετική ανακοίνωση, ΕΡΩΤΑΣΘΕ κύριοι Υπουργοί

1. Ποιος ο λόγος επιβολής τέλους χαρτοσήμου 3,6% στα οικογενειακά επιδόματα; 2. Ποιος ο λόγος που δεν ανακοινώθηκε νωρίτερα η απόφαση για το τέλος χαρτοσήμου, ώστε να το γνωρίζουν οι δικαιούχοι; 3. Γνωρίζετε ότι η συγκεκριμένη κράτηση είναι παράνομη, αφού η ισχύουσα νομοθεσία, απαλλάσσει τα οικογενειακά επιδόματα, από τέτοιου είδους κρατήσεις; Θα προβείτε σε τροποποίηση της νομοθεσίας; Και αν ναι, γιατί δεν προβήκατε πρώτα στην αλλαγή νομοθεσίας και μετά στη επιβολή του τέλους;»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top