Ραντεβού τον Σεπτέμβρη από το Υπουργείο Εργασίας για την καυτή ατζέντα των εργασιακών

Όλα ανοιχτά για ομαδικές απολύσεις, καθορισμό του κατώτατου μισθού και απεργίες

Με το ρήγμα ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους να βαθαίνει μετά τη διαφοροποίηση του ΣΕΒ, η συζήτηση για τα εργασιακά μετατίθεται για τον Σεπτέμβριο, όταν: H Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων θα παραδώσει το πόρισμά της για το Εργασιακό, θα έρθει στην Αθήνα η τρόικα, αλλά και θα εκδοθεί η πολυαναμενόμενη απόφαση του ευρωδικαστηρίου για τις ομαδικές απολύσεις.

Υπενθυμίζεται ότι σε προσφυγή της ΑΓΕΤ στην οποία είχε απαγορευτεί να προχωρήσει σε ομαδικές απολύσεις, ο εισαγγελέας του Ευρωδικαστηρίου είχε αποφανθεί ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί διοικητικοί περιορισμοί δείχνοντας το δρόμο προς την απελευθέρωση.

«Η εισήγηση του γενικού εισαγγελέα του ευρωπαϊκού δικαστηρίου δεν είναι μεν δεσμευτική όμως συνήθως το δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης συντάσσεται με την εισήγηση του γενικού εισαγγελέα γιατί είναι πάντα τεκμηριωμένη και πάντα συμβατή με την πάγια νομολογία. Περιμένουμε λοιπόν η απόφαση να είναι πλήρως συντεταγμένη με την εισήγηση» δήλωσε στο Star η δικηγόρος Αντριάννα Ζαχαρίου.

Πέρα από τον τρόπο που γίνονται οι ομαδικ��ς απολύσεις η τρόικα θέτει θέμα και για το κόστος των απολύσεων, ζητώντας μείωση των αποζημιώσεων που θέτει συχνά και η εργοδοτική πλευρά. «Της τρόικας θα περάσει! Της κυβέρνησης θα περάσει; Αφού όλο κωλοτούμπες είναι!» τόνισε ο Δημήτρης Καραγεωργόπουλος Εκπρόσωπος Τύπου ΓΣΕΕ.

Όσον αφορά στον συνδικαλιστικό νόμο οι κοινωνικοί εταίροι θεωρούν ότι δεν υπάρχει λόγος επαναφοράς του λοκ άουτ, της ανταπεργίας δηλαδή των εργοδοτών, ωστόσο ο ΣΕΒ επικαλούμενος στοιχεία για υπερβολικό αριθμό απεργιών στην Ελλάδα, έχει ζητήσει να διασφαλίζεται η «όσο το δυνατόν, πιο γνήσια εκπροσώπηση της βούλησης των εργαζομένων, που ενίοτε καταστρατηγείται από μειοψηφίες:

"Να διασφαλίζεται η όσο το δυνατόν, πιο γνήσια εκπροσώπηση της βούλησης των εργαζομένων, που ενίοτε καταστρατηγείται από μειοψηφίες".

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΓΣΕΕ, δήλωσε επίσης στο Star: “Η υπογραφή μία διμερούς συμφωνία οφείλει να έχει το τεκμήριο της σοβαρότητας στην προώθηση των ζητημάτων που κατ ελάχιστον έχουν συμφωνηθεί με τις εργοδοτικές οργανώσεις. Και αυτά που έχουν συμφωνηθεί είναι: η μη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων η μη επαναφορά του λοκ άουτ, η επαναφορά της διαδικασίας της εθνικής σύμβασης εργασίας. Από τη δική μας πλευρά έχουμε αναλάβει πλήρως τις ��υθύνες μας”.

Μένει να φανεί αν το κείμενο συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων θα επηρεάσει την τρόικα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top