ΑΛΑΛΟΥΜ με τα ΕΣΟΔΑ! «Όλα καλά» λέει το Γενικό Λογιστήριο – Τρύπα 513 εκατ. βλέπουν άλλοι

Ανησυχία υπό την απειλή του κόφτη

ΑΛΑΛΟΥΜ με τα ΕΣΟΔΑ! «Όλα καλά» λέει το Γενικό Λογιστήριο – Τρύπα 513 εκατ. βλέπουν άλλοι

​Πάγωσαν τα χαμόγελα στα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών όταν στα χέρια τους πήραν τα πρώτα στοιχεία για τις εισπράξεις φόρων του Ιουλίου που θεωρούνται κομβικής σημασίας, αφού θα κρίνουν αν θα μπει σε εφαρμογή ο περιβόητο «κόφτης» δημοσιονομικών δαπανών ή όχι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισπράξεις από την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος από μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες πήγαν πολύ καλύτερα από το αναμενόμενο, όμως τα εγκεφαλικά ήταν απανωτά όταν τα στελέχη του ΥΠΟΙΚ έλαβαν τα στοιχεία από τα τελωνεία.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν μεγάλη υστέρηση έναντι των στόχων με αποτέλεσμα λόγω και της αύξησης κατά 86% στις επιστροφές των φόρων να δημιουργείται τρύπα 513 εκατ. ευρώ στις εισπράξεις του Ιουλίου.

Αναλυτικά, τα καθαρά έσοδα του Ιουλίου διαμορφώθηκαν στα 4,854 δισ. ευρώ έναντι στόχου 5,367 δισ. ευρώ, καταγράφοντας υστέρηση 0,56%, ενώ αν η σύγκριση γίνει με τα περσινά έσοδα, η υστέρηση φτάνει στο 3,49%.

Πάντως, ακόμα κι έτσι, η συνολική εικόνα του επτάμηνου κάνει το υπουργείο Οικονομικών να αισιοδοξεί ότι η αρνητική αυτή εικόνα μπορεί να αναστραφεί τους επόμενους μήνες και αυτό γιατί τα καθαρά έσοδα έφτασαν στα 25,811 δισ. ευρώ έναντι στόχου 25,550 δισ. ευρώ.

Καθοριστικές θα είνα�� οι εισπράξεις ΦΠΑ, αλλά και οι πληρωμές του ΕΝΦΙΑ που θα συμπέσουν με τις δύο τελευταίες δόσεις του φόρου εισοδήματος.

Παρ’ όλ’ αυτά, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, μέσω διαρροών υποστηρίζουν ότι τα έσοδα Ιουλίου σε ταμειακούς όρους, ξεπερνούν τον στόχο, κατά 105 εκατ. ευρώ.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν μάλιστα ότι η ταμειακή ροή των εσόδων δεν δημιουργεί ανησυχίες για την πορεία τους.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top