Αν το δηλώσεις μπορείς να το σώσεις με περισσότερες… δόσεις - Νέες ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα

Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο και ποιοι ωφελούνται

Αν το δηλώσεις μπορείς να το σώσεις με περισσότερες… δόσεις - Νέες ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα

Ελκυστικά κίνητρα για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων θα έχει το νέο νομοσχέδιο, που πιθανότατα θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο μήνα. Στόχος είναι να ρυθμιστούν ζητήματα που χρονίζουν και να εισπραχθούν περισσότερα χρήματα από τα κρατικά ταμεία, ώστε να αυξηθούν τα έσοδα του προϋπολογισμού.

Στις νέες ρυθμίσεις του νόμου θα περιλαμβάνονται: 1. Οι δηλώσεις εξ αδιαιρέτου αυθαίρετων κατοικιών 2. Μικρότερα πρόστιμα 3. Αύξηση των δόσεων, ώστε η αποπληρωμή να γίνεται εφικτή, 4. Η δημιουργία ηλεκτρονικής ταυτότητας για κάθε κτίριο.

Όπως δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Ι. Τσιρώνης στο ρεπορτάζ του Star, προβλέπεται ευνοϊκότερη μεταχείριση όσων τα δηλώσουν οικειοθελώς. Έτσι, ενώ τώρα οι δόσεις είναι 60, με το νέο νόμο αναμένεται να είναι σαφώς περισσότερες.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει, πως όσοι έχουν υπαχθεί στον νόμο που είναι ΗΔΗ σε ισχύ, θα μπορούν να μεταπηδήσουν στον νέο νόμο με περισσότερες δόσεις. Μειωμένα πρόστιμα προβλέπονται για ευάλωτες ομάδες, όπως είναι οι μακροχρόνια άνεργοι, οι πολύτεκνοι και τα άτομα που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας. Προβλέπεται επίσης "ψαλίδι" στο παράβολο της δήλωσης του αυθαιρέτου το οποίο τώρα ξεκινά από 500 ευρώ και φτάνει μέχρι τις 2.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νόμος που ισχύει μέχρι τώρα, λήγει στις 8 Οκτωβρίου, ενώ η χρονική ισχύ για τον νέο νόμο θα έχει διάρκεια δύο χρόνια από τη ψήφισή του. Για όσους ΔΕΝ προσέλθουν σε αυτό το χρονικό διάστημα, τα πρόστιμα που τους περιμένουν θα είναι τσουχτερά- ενδεχομένως και… πολλαπλάσια των ποσών που θα είχαν πληρώσει εάν είχαν νομιμοποιήσει το ακίνητό τους.

Σε ισχύ, πάντως, θα παραμένει η κόκκινη γραμμή που ισχύει και τώρα, σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί να ενταχθεί στο νόμο κανένα αυθαίρετο που έχει ανεγερθεί μετά τις 28 Ιουλίου του 2011.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top