Πρεμιέρα σήμερα για το «τσεκούρι» στις επικουρικές συντάξεις

Δεν γλίτωσαν ούτε οι αναπηρικές!

Πρεμιέρα σήμερα για το «τσεκούρι» στις επικουρικές συντάξεις
Περικοπές στις επικουρικές συντάξεις χωρίς όριο στο ύψος της επικουρικής είδαν σήμερα οι συνταξιούχοι που πήγαν στα ΑΤΜ. Αυτό σημαίνει ότι κόπηκαν ακόμα και επικουρικές των 100 ή και λιγότερων ευρώ εφόσον το κριτήριο των μειώσεων δεν είναι το ύψος της επικουρικής σύνταξης, αλλά το αν το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης ξεπερνά τα 1.300 ευρώ μικτά, δηλαδή 1.170 ευρώ καθαρά.
Από τις περικοπές δε γλίτωσαν για πρώτη φορά ούτε οι συντάξεις αναπηρίας. Για παράδειγμα, σε ένα από τα εκκαθαριστικά που δημοσιοποιήθηκαν φαίνεται ότι συνταξιούχος που αποχώρησε από το υπουργείο Υγείας με αναπηρία 80% έπαιρνε μέχρι και τον Ιούλιο επικουρική 222,37 ευρώ και από τις 2 Αυγούστου θα παίρνει 173,84 ευρώ. Η μείωση αγγίζει το 22%, δηλαδή 48 ευρώ το μήνα!
Άλλο παράδειγμα ασφαλισμένου που βγήκε στη σύνταξη από το Δημόσιο μετά από 30 έτη ασφάλισης με μισθό 1.500 ευρώ: Η επικουρική ξεκινούσε από τα 258 ευρώ και κατέληγε στα 206 ευρώ με τις κρατήσεις. Με το νέο σύστημα η επικουρική πέφτει στα 202 ευρώ και μετά τις κρατήσεις πέφτει κι άλλο, στα 189 ευρώ. Συνυπολογίζοντας και το φόρο, η τελική σύνταξη που θα εισπράξει φτάνει μόλις στα 165 ευρώ.
Οι μεγαλύτερες περικοπές εμφανίζονται στο επικουρικό των δημοτικών υπαλλήλων, καθώς είχαν ποσοστά αναπλήρωσης στις επικουρικές συντάξεις, άνω του 25% όταν το ποσοστό αναπλήρωσης που προβλέπει το νέο ασφαλιστικό φτάνει στο 15,75% του μισθού για όσους έχουν 35ετία και στο 18% για όσους έχουν 40 έτη εργασίας.
«Η μεν κύρια σύνταξη μειώθηκε κατά 100 ευρώ, η επικουρική κατά περίπου 20 ευρώ» δηλώνει στο Star συνταξιούχος δικηγόρος, o οποίος εργάσθηκε 40 χρόνια και ενώ παλιά η σύνταξη ήταν 1600, σήμερα είναι 1200 μαζί με το επικουρικό.
Να σημειωθεί ότι επαναϋπολογισμός με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης θα γίνει για όλες τις συντάξεις ανεξαρτήτως ύψους. Αν με τον επαναϋπολογισμό προκύψει μειωμένη επικουρική, αλλά το άθροισμα με την κύρια είναι κάτω από 1.300 ευρώ, τότε η επικουρική θα συνεχίσει να καταβάλλεται κανονικά και το υπερβάλλον ποσό θα ονομαστεί προσωπική διαφορά και θα διατηρηθεί μέχρι το 2018. αλλά μετά θα κοπεί.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top