Νέο πόθεν έσχες: Δε θα κρύβετε ΤΙΠΟΤΑ-Θα δηλώνονται λεφτά στο στρώμα, τιμαλφή, ακίνητα

Μπαίνει σε εφαρμογή από 1η Οκτωβρίου

Νέο πόθεν έσχες: Δε θα κρύβετε ΤΙΠΟΤΑ-Θα δηλώνονται λεφτά στο στρώμα, τιμαλφή, ακίνητα

​Αλλάζουν το πάντα όσον αφορά τις δηλώσεις πόθεν έσχες και από 1η Οκτωβρίου, εκατοντάδες χιλιάδες υπόχρεοι θα πρέπει να τα δηλώσουν όλα, τιμαλφή, ακίνητα, ακόμα και τα λεφτά που έχουν κρυμμένα κάτω από το στρώμα.

Όπως αναφέρει η Ημερησία, η υποβολή του πόθεν έσχες θα γίνεται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα www.pothen.gr και οι υπόχρεοι (βουλευτές, γιατροί, δημόσιοι υπάλληλοι, αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης, δημοσιογράφοι κ.α) θα πρέπει να δηλώσουν ακόμα και τα χρήματα που έχουν εκτός τραπεζικού συστήματος, φυλαγμένα σε θυρίδες, στρώματα, κτλ, αν αυτά ξεπερνούν τα 15.000 ευρώ.

Η είσοδος στην ηλεκτρονική εφαρμογή θα γίνεται με τους κωδικούς του φορολογούμενοι στο Taxisnet και στην πρώτη υποβολή της δήλωσης θα καταγράφονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία, ενώ τα επόμενα έτη θα δηλώνονται μόνο οι μεταβολές.

Κατά την υποβολή, το ΑΦΜ, το επώνυμο, το όνομα και το πατρώνυμο θα εμφανίζονται όπως τηρούνται στο φορολογικό μητρώο και αν υπάρχει κάποιο λάθος θα πρέπει ο υπόχρεος πριν από την υποβολή της δήλωσης να διορθώσει τα ανακριβή στοιχεία.

Επίσης, τα δεδομένα που αφορούν στα δηλωθέντα εισοδήματά του και στα ακίνητα που έχει στην κατοχή του, μπορούν να αντληθούν από τις φορολογικές δηλώσεις του και τις δηλώσεις του Ε9. Εναλλακτικά ο υπόχρεος μπορεί να αποδεχθεί μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής υποβολής της δήλωσης περιουσιακής κατάστασης την απευθείας άντληση των δηλώσεων αυτών από το taxis.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, όσοι πρέπει να υποβάλουν δήλωση πόθεν έσχες θα κληθούν να συμπληρώσουν 14 διαφορετικούς πίνακες, καταγράφοντας σε αυτούς κάθε είδους εισόδημα του προηγούμενου έτους, μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια, παράγωγα χρηματοοικονομικών προϊόντων, καταθέσεις εντός και εκτός Ελλάδας, θυρίδες, μετρητά εκτός τραπεζών, τιμαλφή, ακίνητα, οχήματα, πλωτά και εναέρια μέσα, συμμετοχές σε κάθε είδους επιχειρήσεις και όλα τα προσωπικά τους δεδομένα.

Αναλυτικά στους 14 πίνακες οι υπόχρεοι θα πρέπει να συμπληρώσουν:

1. Στοιχεία υπόχρεου ( ΑΦΜ , Δ.Ο.Υ, ΑΜΚΑ, ΑΔΤ, επώνυμο, όνομα, όνομα πατρός, μητρός, ημερομηνία γέννησης, επάγγελμα , φορέας, ιδιότητες με τις οποίες υποβάλλεται η δήλωση, κλάδος, βαθμός , καθήκοντα υπόχρεου, ημερομηνία διορισμού, ημερομηνία απόκτησης ιδιότητας, ημερομηνία απώλειας ιδιότητας, διευθύνσεις, τηλέφωνα, κατοχή περιουσίας στο εξωτερικό).
2. Οικογενειακή κατάσταση ( σύζυγος , ΑΦΜ , ΑΜΚΑ, ΑΔΤ συζύγου, ονοματεπώνυμο, επάγγελμα, διεύθυνση συζύγου)
3. Στοιχεία ανήλικων τέκνων ( ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, επώνυμο, όνομα, ημερομηνία γέννησης)
4. Στοιχεία οικείων ( παππούδες, γιαγιάδες, ενήλικα τέκνα, θετά τέκνα, γονέας, θετός γονέας, αδέλφια)
5. Έσοδα από κάθε πηγή που α��οκτήθηκαν κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος ( ποιος τα εισέπραξε, το είδος του εσόδου, το νόμισμα, το συνολικό ποσό)
6. Μετοχές ημεδαπών και αλλοδαπών εταιρειών, ομόλογα και κάθε είδους ομολογίες, αμοιβαία κεφάλαια, παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα καθώς και οποιοδήποτε χρηματοοικονομικό προϊόν τράπεζας, ασφαλιστικής εταρείας ή οποιουδήποτε άλλου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος .
7. Θυρίδες σε τράπεζες , ταμιευτήρια και άλλα ημεδαπά ή αλλοδαπά ιδρύματα
8. Φυλασσόμενα εκτός πιστωτικών ιδρυμάτων ή εντός θυρίδων μετρητά, τιμαλφή, πολύτιμα είδη , πολύτιμα μέταλλα, πολύτιμοι λίθοι
9. Καταθέσεις σε τράπεζες, ταμιευτήρια και άλλα ημεδαπά ή αλλοδαπά πιστωτικά ιδρύματα
10. Ακίνητα- περιουσιακά στοιχεία και εμπράγματα δικαιώματα σε αυτά
11. Κάθε χρήσης οχήματα
12. Πλωτά μέσα
13. Εναέρια μέσα
14. Συμμετοχές σε κάθε είδους επιχείρηση/ νομική οντότητα

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top