Moody's: Οι ελληνικές τράπεζες θα προσελκύσουν καταθέσεις μετά τη χαλάρωση των capital controls

Θετικά τα μέτρα που πήρε το υπουργείο Οικονομικών

Moody

​Ως θετική εξέλιξη σχολιάζει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s σε επισκόπησή του τη χαλάρωση των capital controls που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

«Η χαλάρωση των capital controls θα βοηθήσει πιθανότατα τις τράπεζες να προσελκύσουν περισσότερες καταθέσεις, επειδή τα νέα χρήματα που θα επιστρέφουν στις τράπεζες δεν θα υπόκεινται σε κανέναν περιορισμό αναλήψεων», αναφέρει ο Moody’s και πρόσθεσε:

«Τα νέα μέτρα είναι πιθανόν να ενθαρρύνουν τα νοικοκυριά και τις εταιρείες να επιστρέ��ουν σταδιακά στις τοπικές τράπεζες μέρος των χρημάτων που διατηρούν εκτός του τραπεζικού συστήματος».

Σημειώνει μάλιστα ότι η αύξηση των καταθέσεων θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν την εξάρτησή τους από το Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία ανερχόταν στα 54,4 δισ. ευρώ για το σύνολο των τραπεζών στο τέλος Ιουνίου.

«Το χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης θα βελτιώσει το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο και την κερδοφορία των τραπεζών, τα οποία, με τη σειρά τους, θα ενίσχυαν την πιστωτική ευρωστία των ελληνικών τραπεζών», συνεχίζει η επισκόπηση του Moody’s και καταλήγει:

«Αναμένουμε ότι η σταδιακή χαλάρωση των capital controls, σε συνδυασμό με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τον περασμένο Δεκέμβριο και την πιθανή επιστροφή σε οριακή κερδοφορία φέτος, μετά από σημαντικές ζημίες που σημειώθηκαν τα τελευταία λίγα χρόνια, θα βοηθήσει στη μερική αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταθετών στο τραπεζικό σύστημα. Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης είναι προϋπόθεση για την επιστροφή στο τραπεζικό σύστημα των πάνω από 40 δισ. ευρώ καταθέσεων πελατών που χάθηκαν από τον Νοέμβριο του 2014».

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top