Έρχεται ΜΑΧΑΙΡΙ στις δημόσιες δαπάνες από το φόβο του ΚΟΦΤΗ

Στόχος το πλεόνασμα των 3,7 δισ. ευρώ

Έρχεται ΜΑΧΑΙΡΙ στις δημόσιες δαπάνες από το φόβο του ΚΟΦΤΗ

​Σε αναμμένα κάρβουνα κάθεται η κυβέρνηση, καθώς ετοιμάζεται να περικόψει δημόσιες δαπάνες, ώστε να μην ενεργοποιηθεί ο «κόφτης» και πέσει μαχαίρι σε συντάξεις και μισθούς.

Η συμφωνία που υπογράφηκε για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος προβλέπει πως αν δεν επιτευχθεί πλεόνασμα τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ, ακόμα κι αν βρεθούν ελαφρυντικά, όπως το προσφυγικό ή το Brexit, ο δημοσιονομικός «κόφτης» θα ενεργοποιηθεί αυτόματα την άνοιξη του 2017.

Το πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος Ιουνίου άγγιξε τα 2,5 δισ. ευρώ, σχεδόν διπλάσιο από το στόχο που είχε τεθεί για το πρώτο εξάμηνο, όμως στο οικονομικό επιτελείο έχουν σηκώσει τα μανίκια και προσπαθούν να βρουν από πού θα εξοικονομήσουν όσα περισσότερα χρήματα γίνεται, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι.

Κρίσιμος μήνας είναι ο Ιούλιος, καθώς από τα τέλη του μήνα θα αρχίσει να διαφαίνεται αν τελικώς η κυβέρνηση θα καταφέρει να αποφύγει τα πρόσθετα μέτρα και τις περικοπές, μιας και πρέπει να εισπραχθούν σχεδόν 6 δισ. ευρώ από φόρους εισοδήματος, αυξήσεις ΦΠΑ, κτλ.

Τώρα όμως είναι που αρχίζουν τα δύσκολα, αφού στις επόμενες 180 – 200 μέρες ο λογαριασμός για τους φορολογούμενους είναι μεγάλος με τις δόσεις του φόρους εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ να τρέχουν.

Ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει ότι μέσα στο β’ εξάμηνο του 2016 το Δημόσιο θα πρέπει να εξοικονομήσει 35-40 δισ. ευρώ ή 30% του ΑΕΠ της χώρας. Επίσης, επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα πρέπει να πληρώσουν 30 δισ. σε άμεσους και έμμεσους φόρους ως το τέλος του έτους, ενώ οι περικοπές δαπανών από το Δημόσιο θα ξεπεράσουν τα 5 δισ. ευρώ φέτος (έναντι 3,3 δισ. στο α’ εξάμηνο).

Πάντως, ως τον Ιούνιο είχαν εισπραχθεί 23 από τα 53,5 δισ. που προβλέπει συνολικά για φέτος ο προϋπολογισμός. Από τον Ιούλιο, όμως, η εικόνα αλλάζει, και οι φορολογούμενοι θα πρέπει κάθε μήνα πλέον και ως τέλος της χρονιάς να πληρώσουν ταυτόχρονα:

• Τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ για φόρους εισοδήματος.
• Τα 3 από τα συνολικά 3,7 δισ. ευρώ που αναμένεται να βεβαιωθούν εφέτος για τον ΕΝΦΙΑ του 2016.
• Τουλάχιστον 1 δισ. από τα συνολικά 89 δισ. ευρώ για ληξ��πρόθεσμα χρέη που δημιουργήθηκαν ως τον Απρίλιο του 2016.
8 δισ. από αυξήσεις σε ΦΠΑ και ειδικούς φόρους.

Επιπλέον, μέσα στο 2016 πρέπει να εισπραχθούν ακόμα:

• Έσοδα από ρυθμίσεις εθελοντικής αποκάλυψης αδήλωτων κεφαλαίων που θα «τρέξουν» από τον Αύγουστο και μετά.
2,5 δισ. έσοδα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Για να συμβεί αυτό όμως θα έπρεπε στο α’ εξάμηνο να έχουν δαπανηθεί και επενδυθεί ήδη τουλάχιστον 2 δισ. από τα συνολικά 6 δισ. που προβλέπονται για φέτος.
1,8 δισ. από αποκρατικοποιήσεις.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top