Στο σφυρί αναμνήσεις και αρώματα!To ΤΑΙΠΕΔ πουλά την ιστορική αγορά Μοδιάνο

"Περπατάμε" στον εμπορικό παράδεισο της Θεσσαλονίκης, το 43,6% του οποίου ψάχνει αγοραστή

​Την πώληση του 43,6% της ιστορικής Αγοράς Μοδιάνο προωθεί το ΤΑΙΠΕΔ. Η παραδοσιακή αγορά της Θεσσαλονίκης, ο παράδεισος για τους λάτρεις του φαγητού, η ιστορική γωνιά στο κέντρο της συμπρωτεύουσας που «κλείνει» μέσα της πλήθος πολιτισμών, προϊόντων και αρωμάτων βγαίνει στο σφυρί!

agora.jpgagora666.jpg

Η αγορά χτίστηκε το 1925, μεταξύ των σημερινών οδών Βασιλέως Ηρακλείου και Ερμού, και αποτελεί ένα από τα ορόσημα της πόλης. Είναι στενά συνδεδεμένη με την ιστορία της εβραϊκής κοινότητας της πόλης, ενώ εντός αυτής υπάρχουν 124 διαμορφωμένα καταστήματα, τα περισσότερα από τα οποία είναι σήμερα ανενεργά.

«Στόχος της πώλησης του ποσοστού συγκυριότητας του ακινήτου που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ είναι η ανάδειξη του ιστορικού αυτού κτηρίου με διατήρηση της χρήσης του, καθώς αυτή είναι εγγεγραμμένη στην ιστορική μνήμη των πολιτών, έτσι ώστε αυτό να αποτελέσει προπομπό της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της πόλης». Αυτό υπογραμμίζεται στο συνοδευτικό κείμενο της προκήρυξης, όπου αναφέρεται ακόμη ότι η αρχιτεκτονική του κτηρίου παρουσιάζει πολλά κοινά χαρα��τηριστικά με τα πρώτα βιομηχανικά κτήρια της πόλης (τέλους του 19ου αιώνα), καθώς και με άλλα αντίστοιχα, που βρίσκονται στις κεντρικές αγορές του Παρισιού. Το κτήριο είναι διπλά χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο και προστατεύεται, πλέον, από τις διατάξεις του Ν.3028/2002.
Το υπόλοιπο ποσοστό της Αγοράς ανήκει πάντως σε περίπου 60 συνιδιοκτήτες, μεταξύ των οποίων και γνωστές επιχειρηματικές οικογένειες της Θεσσαλονίκης. Το καθεστώς αυτό περιπλέκει το εγχείρημα αναβάθμισης και αξιοποίησης της αγοράς, καθώς η ιδιοκτησία της είναι εξ αδιαιρέτου και, άρα, υπέρ είτε της μίσθωσης είτε της πώλησής της θα πρέπει να αποφασίσει αθροιστικά ποσοστό άνω του 50% των ιδιοκτητών. Ουσιαστικά, έ��ς σήμερα, οι ιδιοκτήτες της αγοράς είναι παγιδευμένοι σε αυτό το ιδιαίτερο ιδιοκτησιακό καθεστώς, ενώ επί πολλά χρόνια δεν έχει γίνει καμία επένδυση αποκατάστασης και αξιοποίησης του ακινήτου.
agora3.jpg

Κι ενώ η διαδικασία του διαγωνισμού άνοιξε μόλις την Τρίτη, ενδιαφέρον για την εξαγορά του ποσοστού του ΤΑΙΠΕΔ είχε εκφράσει ήδη από τον περασμένο Απρίλιο το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), με τη διοίκησή του να υποστηρίζει ότι διαθέτει τόσο την τεχνογνωσία, όσο και τα κεφάλαια για να αναλάβει πρωτοβουλία διαχείρισης της Αγοράς μέσα σε ένα νέο ιδιοκτησιακό σχήμα. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ.Μ.Ζορπίδης είχε επισημάνει ότι ο σχεδιασμός του επιμελητηρίου για την Αγορά δεν έχει ως κίνητρο το κέρδος, αλλά την αναβάθμισή της προς όφελος τόσο των καταστηματαρχών όσο και της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας.

SALONIKH4.jpg

Από το 1922 έως σήμερα

Ο θεμέλιος λίθος της αγοράς Μοδιάνο μπήκε το 1922. Όταν ολοκληρώθηκε, το 1925, το όνομα που ήταν γραμμένο στο μέτωπο του συγκροτήματος της Αγοράς ήταν "ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΤΟΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ". Στην πορεία όμως το όνομα του οί��ου των πανίσχυρων Μοδιάνο παραγκώνισε εκείνη την επίσημη ονομασία, παρότι η μεγάλη αυτή εβραϊκή οικογένεια ήταν τότε σε κρίση, όπως αναφέρει το Έθνος.

agora1922.jpg

Το κτήριο της αγοράς κατασκευάστηκε με βάση τα σχέδια του αρχιτέκτονα Ελί Μοδιάνο. Ο τίτλος στα σχέδια, στη γαλλική γλώσσα: “Bazar Cetral Salonique”. Η Στοά χτίστηκε με τον τύπο της βασιλικής, προκειμένου να στεγάσει μια διάταξη καταστημάτων κατά το πρότυπο των bazaars. Τότε, οι εσωτερικοί δρόμοι εξειδικεύονταν. Στον κεντρικό αναπτύσσονταν τα κρεοπωλεία και παντοπωλεία, στους πλευρικούς τα ιχθυοπωλ��ία και τα παντοπωλεία. Στα δε καταστήματα της όψης, που "κοιτάζει" προς τη Βασιλέως Ηρακλείου, μοσχοβολούσαν τα οπωροπωλεία της αγοράς.

Το εμβαδόν του κτιρίου της Αγοράς είναι 2681 τετραγωνικά και το μέγιστο ύψος 12,4 μέτρα. Στην κεντρική δίοδο, οι διαστάσεις των καταστημάτων είναι 3Χ4 μέτρα, με ύψος πέντε μέτρων, ενώ στις πλευρικές τα μεγέθη αλλάζουν ελαφρώς. Κάποτε, η αγορά φιλοξενούσε τα εκλεκτότερα εμπορεύματα. Γι’ αυτό άλλωστε και οι τιμές ήταν υψηλότερες από τις γειτονικές αγορές.

agora4.jpgagora44.jpg

agora444.jpg

Όσοι βρίσκονταν εκεί, μπορούσαν να προμηθευτούν πρώτης τάξεως μπαχαρικά, τυριά, κρέατα, ψάρια και πολλά άλλα προϊόντα, ενώ στον χώρο στεγάζονταν πολύ αργότερα παραδοσιακά ταβερνάκια και μπαράκια! Ακόμη και αν κάποιος δεν αγόραζε τίποτα, μια βόλτα εκεί ήταν αρκετή για να ταξιδέψει σε μέρη ανατολίτικα, χάρη στην έντονη μυρωδιά του φρέσκου καφέ και των μπαχαρικών.

Σήμερα η εικόνα είναι μάλλον αποκαρδιωτική: κλειστά καταστήματα, αλλά και εγκαταλειμμένα μαγαζιά συνθέτουν την αγορά που γι�� πολλές δεκαετιές αποτελούσε στολίδι για την όμορφη Θεσσαλονίκη.

agoratelos.jpg

agoratelios2.jpg

Δείτε τα ΒΙΝΤΕΟ που βρήκαμε στο youtube

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top