ΟΛΕΣ οι αλλαγές στα αυθαίρετα – Τι θα ισχύσει για τους εξ αδιαιρέτου ιδιοκτήτες

Το νέο νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος

​Λύση για τις εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησίες, επίσπευση των πολεοδομικών σχεδίων, μικρότερα πρόστιμα για τις πολεοδομικές παραβάσεις που δεν έχουν μεγάλο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αύξηση των δόσεων, αλλά και απλοποίηση των διαδικασιών δόμησης, προβλέπει μεταξύ άλλων ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα.

Όπως αναφέρουν τα Νέα, προωθείται παράλληλα η δημιουργία Παρατηρητηρίου Δομημένου Χώρου, μέσω του οποίου θα παρακολουθείται όλη η ��όμηση.

Το νέο νομοσχέδιο μάλιστα για πρώτη φορά αγγίζει την εξ αδιαιρέτου δόμηση, καθώς με τον ισχύοντα νόμο περί αυθαιρέτων τα εξ αδιαιρέτου ακίνητα δεν δηλώνονται.

«Το πρώτο βήμα που σχεδιάζουμε είναι να δώσουμε το δικαίωμα σε όλους τους ιδιοκτήτες να δηλώσουν το ποσοστό που τους αναλογεί» λένε πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και συνεχίζουν: «σήμερα κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει, απαιτείται από κοινού δήλωση όλων των ιδιοκτητών. Κι αν δηλώσει το ποσοστό του ένας από τους ιδιοκτήτες είναι σαν να παραδέχεται ότι έχει γίνει κατάτμηση του οικοπέδου, κάτι που απαγορεύεται».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τρία είναι τα κεφάλαια με τη μεγαλύτερη σημασία στο νέο νόμο. Το πρώτο αφορά στη δημιουργία της νέας δομής Παρατηρητηρίου Δομημένου Χώρου, τις αρμοδιότητες που θα έχει και τις επιτροπές και τα συμβούλια που θα το απαρτίζουν.

Στο δεύτερο κεφάλαιο περιλαμβάνονται τα μέτρα για την επίσπευση των πολεοδομικών σχεδίων. Σήμερα χρειάζονται έως και 30 χρόνια προκειμένου να ολοκληρωθεί ένα πολεοδομικό σχέδιο. Στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι ο χρόνος αυτός να μην υπερβαίνει τη δεκαετία.

Στο κεφάλαιο αυτό αναφέρονται τα νέα μέτρα για τη δόμηση και τις διαδικασίες που προβλέπονται προκειμένου να γίνεται πιο γρήγορα η αδειοδότηση και να είναι πιο αποτελεσματικός ο έλεγχος για τυχόν παραβάσεις.

Το τρίτο κεφάλαιο περιλαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης ��αι θέτει ως κόκκινη γραμμή την 28η Ιουλίου 2011. Δηλαδή όσα αυθαίρετα ανεγέρθηκαν έπειτα από αυτή την ημερομηνία δε θα μπορούν να υπαχθούν στο νόμο για την τακτοποίησή τους.

Θα απλοποιούνται επίσης οι διαδικασίες, ώστε ένας ιδιοκτήτης να μη χρειάζεται να περιμένει την ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης για να αρχίσει να χτίζει, αλλά να μπορεί να ξεκινήσει εφόσον είναι σίγουρος για την αρτιότητα και τις απαιτούμενες αποστάσεις, υποβάλλοντας ηλεκτρονικά τη μελέτη και αυτόματα θα παίρνει αριθ��ό οικοδομικής άδειας, ώστε να μπορεί να χτίζει.

Η Πολεοδομία είναι υποχρεωμένη να ελέγξει σε τρεις μέρες το τοπογραφικό διάγραμμα και τους όρους δόμησης και σε δέκα μέρες να έχει ολοκληρώσει τον έλεγχο του διαγράμματος κάλυψης. Μετά οι έλεγχοι θα γίνουν κανονικά και σε περίπτωση που διαπιστωθούν παραβάσεις οι ποινές για τον πολιτικό μηχανικό θα φτάνουν μέχρι και την αφαίρεση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος.

Μάλιστα ο έλεγχος θα γίνεται μέσω μη επανδρωμένων σκαφών (drones), αεροφωτογραφιών και δορυφόρων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top