ΠΡΟΣΟΧΗ! Από σήμερα τα ΤΣΟΥΧΤΕΡΑ πρόστιμα για μη έκδοση αποδείξεων

Προειδοποιεί η ΕΣΕΕ τον εμπορικό κόσμο

​Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι σήμερα καταστηματάρχες και επιχειρηματίες, καθώς αν δεν κόβουν αποδείξει τα πρόστιμα αναμένονται τσουχτερά.

Η ΕΣΕΕ με ενημερωτικό σημείωμα προς τα μέλη της κάνει λόγο για a la carte διόρθωση των προστίμων, αφού όπως υποστηρίζει, εξακολουθεί να μην παρεμβαίνει στην αδυναμία επιβολής προστίμων για μη έκδοση αποδείξεων σε επαγγελματίες, οι οποίοι απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ, μεταξύ αυτών γιατροί, αλλά και επιχειρήσεις με τζίρο έως 10.000 ευρώ.

Παρ’ όλ’ αυτά, υπενθυμίζει ότι η έκδοση απόδειξης είναι υποχρέωση.

Όπως έχει γράψει και το star.gr, με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή επιβάλλεται πρόστιμο για τη μη έκδοση ή ��ήψη ανακριβούς στοιχείου για πράξη, η οποία επιβαρύνεται με ΦΠΑ, αφήνοντας στο απυρόβλητο πράξεις οι οποίες δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ.

Οι διατάξεις της τροπολογίας ορίζουν ότι σε περίπτωση μη έκδοσης φορολογικού στοιχείου ή λήψης ανακριβούς στοιχείου για πράξη που επιβαρύνεται με ΦΠΑ, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 50% επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο ή επί της διαφοράς αντίστοιχα.

Το πρόστιμο δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο από 250 ευρώ σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και 500 ευρώ σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

Αν μάλιστα κάποιος διαπράξει την ίδια παράβαση μέσα σε πέντε χρόνια τα πρόστιμα διπλασιάζονται, ενώ σε περίπτωση και νέα υποτροπής τετραπλασιάζονται με αποτέλεσμα τα 250 ευρώ να γίνονται 1.000 και τα 500, 2.000 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Στο ΑΠΥΡΟΒΛΗΤΟ ιατρεία, φροντιστήρια, εκπαιδευτήρια που δεν εκδίδουν αποδείξεις

Ο ΚΥΒΟΣ ΕΡΡΙΦΘΗ! Από 250 - 500 ευρώ τα πρόστιμα για τη μη έκδοση αποδείξεων

Δεν κόβεις απόδειξη; Ετοιμάσου για πρόστιμα ΦΩΤΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top