ΣΕΒ: Πρωταθλήτρια στις ΑΠΕΡΓΙΕΣ η Ελλάδα – Τι προτείνουν οι επιχειρηματίες

Απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων και επιστροφή σε κατώτατο μισθό από συλλογικές συμβάσεις μεταξύ των προτάσεων του Συνδέσμου

Την εκλογίκευση των εργασιακών σχέσεων ζητά ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο του για οικονομία, εργασιακά αλλά και τηλεοπτικές άδειες.

Ειδικότερα, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών προτείνει ελευθερία στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και επιστροφή στον κατώτατο μισθό μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις, τονίζοντας πως οι νομοθετικές ρυθμίσεις αποτελούν σημαντικό συστατικό στοιχείο του συνολικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος αλλά «από μόνες τους δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα ούτε της απασχόλησης ούτε της ανάπτυξης».

Παράλληλα, τάσσεται υπέρ της κατάργησης της διαιτησίας, επισημαίνοντας πως πρέπει «να εκλογικεύσουμε το σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων εφαρμόζοντας όσα επιτάσσουν οι Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας για τη διαιτησία». Όπως αναφέρει, «η ελευθερία των συλλογικών διαπραγματεύσεων σήμερα νοθεύεται από το καθεστώς της λεγόμενης ”υποχρεωτικής διαιτησίας”».

Ο ΣΕΒ επιμένει και στο θέμα της επανεξέτασης των συνδικαλιστικών προνομίων (άδειες, μισθοδοσία, εύρος προστασίας), ζητώντας επανεξέταση και των διαδικασιών κήρυξης απεργίας.

Πρωταθλητές στις γενικές απεργίες

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί, εξάλλου, ο πίνακας που δημοσιεύει ο ΣΕΒ για τις γενικές απεργίες της περιόδου 1980-2008.

aperg.jpg
Η Ελλάδα κατέχει (με διαφορά) τα πρωτεία με 38 γενικές απεργίες, την ώρα που η Ιταλία και η Γαλλία ακολουθούν πολύ πίσω ��ε μόλις 13 και 10 αντίστοιχα. Όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Ισπανία, Βέλγιο, Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία, Γερμανία, Ολλανδία, Σουηδία) είναι λίγο πάνω ή και κάτω από τις 5…

aperg 2.jpg

Προτείνει ελευθερία στα μέσα ενημέρωσης

Ο ΣΕΒ επισημαίνει πως μετά το νόμο για την αδειοδότηση περιορισμένου αριθμού τηλεοπτικών σταθμών, η κυβέρνηση επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος με τη σύσταση ενός «ηλεκτρονικού συστήματος διάθεσης διαφημιστικού χρόνου».

Οι στόχοι της κυβέρνησης είναι αδιαφανείς, αν και τα δύο νομοθετήματα μαζί επιχειρούν να δημιουργήσουν μία ελεγχόμενη αγορά. Και, βάζοντας αλάτι στην πληγή, φαίνεται να έχει τιμολογήσει τα πάντα και να ζητά και το 10% του τζίρου για την αμοιβή της πλατφόρμας λογισμικού.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΕΒ

Κατώτατος μισθός

Ο κατώτατος μισθός καθορίζεται ουσιαστικά από το Κράτος μέσα από διαδικασίες διαβούλευσης.

Οι κοινωνικοί εταίροι επιζητούν να επανέλθει το παλιό σύστημα καθορισμού του κατώτατου μισθού μέσω της συλλογικής σύμβασης.

Εργασιακά χωρίς παγίδες

Τα εργασιακά, άλλωστε, αποτελούν σημαντικό στοιχείο για κάθε υποψήφιο επενδυτή.

Να είναι ξεκάθαρο αν το επιχειρηματικό περιβάλλον είναι φιλικό ή γεμάτο παγίδες.

Συλλογικές διαπραγματεύσεις

Ο ΣΕΒ επισημαίνει ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις πρέπει σε κάθε περίπτωση να κατισχύουν.

Να διατηρηθεί δηλαδή το ενισχυμένο κύρος στις συμβάσεις που συμφωνούνται σε επίπεδο επιχείρησης.

Διαιτησία

Για να γίνει αυτό πρέπει η ελευθερία των συλλογικών διαπραγματεύσεων να μην νοθεύεται από το καθεστώς της λεγόμενης «υποχρεωτικής διαιτησίας» όπως εφαρμόζεται στην Ελλάδα.

Τέτοιο καθεστώς δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη.

Ομαδικές απολύσεις

Όσον αφορά στις ομαδικές απολύσεις οι περιορισμοί δεν προστατεύουν τους εργαζόμενους.

Πόσες φορές δεν ζήσαμε παρεμβάσεις που κατέληξαν οι επιχειρήσεις να τεθούν σε αναστολή λειτουργίας; Και πόσες είναι οι εταιρείες, που δεν επέζησαν επειδή τους απαγορεύτηκε να διενεργήσουν ομαδικέ�� απολύσεις;

Συνδικαλιστικά προνόμια

Ταυτόχρονα πρέπει να επανεξετασθούν τα συνδικαλιστικά προνόμια. Όπως και το πως λαμβάνεται η απόφαση για κήρυξη μιας απεργίας.

Οι κοινωνικοί εταίροι έχουν κληθεί να φτιάξουν ένα ευρωπαϊκό σύστημα.

Δείτε αναλυτικά το εβδομαδιαίο δελτίο εδω: ΣΕΒ_21_7_2016.pdf

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top