Ο ΚΥΒΟΣ ΕΡΡΙΦΘΗ! Από 250 - 500 ευρώ τα πρόστιμα για τη μη έκδοση αποδείξεων

Κατατέθηκε η τροπολογία στη Βουλή

​Τροπολογία που επαναφέρει τα αυστηρά πρόστιμα για όσους δεν κόβουν αποδείξεις κατέθεσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών με στόχο να σταματήσει το πάρτι φοροδιαφυγής που είχε ξεκινήσει μετά την απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει τα σχετικά πρόστιμα.

Συγκεκριμένα με την τροπολογία προβλέπεται ότι τα πρόστιμα για τη μη έκδοση αποδείξεων θα είναι από 250 – 500 ευρώ, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για τετραπλασιασμό τους σε περίπτωση υποτροπής σε μια πενταετία στα 1.000 και 2.000 ευρώ.

Επίσης, σε περίπτωση μη έκδοσης φορολογικού στοιχείου ή μη έκδοσης ή λήψης ανακριβούς στοιχείου για πράξη που επιβαρύνεται με ΦΠΑ, επιβάλλεται πρόστιμο 50% επί του φόρου που θα προκύπτει από το μη εκδοθέν στοιχείο ή επί της διαφοράς αντίστοιχα.

Η τροπολογία ορίζει ακόμα ότι το πρόστιμο αυτό δεν μπορεί να είναι κατώτερο αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο των 250 ευρώ σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και των 500 ευρώ σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

Αυτό σημαίνει ότι αν μια επιχείρηση συλληφθεί να μην έχει εκδώσει απόδειξη για αξία 12,4 ευρώ ( το ΦΠΑ αντιστοιχεί σε 2,4 ευρώ ) τότε το πρόστιμο δεν θα υπολογιστεί με βάση το 50% του ΦΠΑ που προσπάθησε να γλυτώσει ο επιχειρηματίας ( δηλαδή 1,2 ευρώ ) αλλά θα του επιβληθεί το ελάχιστο πρόστιμο 250 ή των 500 ευρώ ανάλογα με το μέγεθος και τον τζίρο της επιχείρησης . Αν πάλι το σύνολο της αξίας των αποδείξεων που δεν έχουν εκδοθεί φτάνουν τα 5.000 ευρώ ( δηλαδή η απώλεια από ΦΠΑ είναι 1.200 ευρώ ) τότε το πρόστιμο της επιχείρησης θα είναι 600 ευρώ .

Βαριές είναι όμως οι καμπάνες σε περίπτωση υποτροπής μέσα σε μια πενταετία. Σε αυτή την περίπτωση τα ελάχιστα πρόστιμα διπλασιάζονται και φτάνουν τα 500 ευρώ για τις μικρές και τα 1.000 ευρώ για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, ενώ και πάλι το τελικό πρόστιμο θα αντιστοιχεί στο 50% του ΦΠΑ αν το ποσό είναι μεγαλύτερο από ελάχιστο πρόστιμο.

Σε περίπτωση δε δεύτερη υποτροπής τα ελάχιστα πρόστιμα θα διπλασιάζονται και πάλι και θα φτάνουν τα 1.000 ευρώ για τις μικρές και 2.000 ευρώ για τις μεγαλύτερες.

Σύμφωνα με την τροπολογία αν στο πλαίσιο μεταγενέστερου ελέγχου, εκ νέου διάπραξης της ίδιας παράβασης, εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, επιβάλλεται πρόστιμο 100% επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο ή επί της διαφοράς, αντίστοιχα, το οποίο δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των 500 ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και των 1.000 ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογι��τικού συστήματος.

Στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης στο πλαίσιο μεταγενέστερου ελέγχου εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, επιβάλλεται πρόστιμο 200% επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδο��έν στοιχείο ή επί της διαφοράς, αντίστοιχα, το οποίο δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των 1.000 ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και των 2.000 ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

Διαβάστε ΕΔΩ την τροπολογία

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top