Έρχεται ηλεκτρονικός «ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ» για τους κακοπληρωτές

Θα… «σκανάρει» το συνολικό χρέος κάθε δανειολήπτη αλλά και την περιουσιακή του κατάσταση

Έρχεται ηλεκτρονικός «ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ» για τους κακοπληρωτές

Στη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπου θα υπάρχει καταχωρημένο το συνολικό χρέος, αλλά και η περιουσιακή κατάσταση των δανειοληπτών, είτε πρόκειται για επιχειρηματίες, είτε για ιδιώτες προχωρούν οι τράπεζες σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών.

Πρόκειται ουσιαστικά για έναν «Τειρεσία» χρέους – περιουσίας που θα αξιολογεί και θα βαθμολογεί τον κάθε δανειολήπτη ως προς την ικανότητά του να δανειοδοτηθεί, να ρυθμίσει τα χρέη του, κτλ.

Το σύστημα αυτό θ�� «σκανάρει» τη συμπεριφορά του δανειολήπτη και τη συχνότητα με την οποία ανταποκρίνεται στις οφειλές του είτε πρόκειται για δάνεια, είτε για φόρους ή ασφαλιστικές εισφορές.

Με τον ηλεκτρονικό αυτό «Τειρεσία» τόσο οι τράπεζες, όσο και το υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι θα γίνει αποτελεσματικότερη η διαχείριση των καθυστερούμενων δανείων, κυρίως όμως το μέτρο αυτό θα συμβάλει στην αντιμετώπιση του συνολικού χρέους των επιχειρήσεων μέσα από λύσεις – πακέτο.

Πηγές αναφέρουν ότι η πρόταση για τη δημιουργία αυτής της ηλεκτρονικής πλατφόρμας περιλαμβάνεται στην επικαιροποιημένη μελέτη του ΤΧΣ για την κατάσταση όλων των «κόκκινων» δανείων και τους τρόπους για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή τους.

Η μελέτη αυτή μάλιστα θα δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες μέρες και θα δίνει έμφαση στον εντοπισμό των «στρατηγικά» κακοπληρωτών.

Στέλεχος του ΤΧΣ τόνισε πως θα πρέπει να υπάρξουν νομοθετικές παρεμβάσεις προκειμένου οι οφειλέτες εκείνοι που απορρίπτουν συστηματικά προτάσεις για ρύθμιση των δανείων τους να υποχρεώνονται από κάποιου είδους δικαστικό συμβούλιο, ώστε να προχωρήσουν στη ρύθμιση της οφειλής τους.

Αυτό σημαίνει ότι αν οι προτάσεις ρύθμισης που γίνονται από τις τράπεζες απορρίπτονται συστηματικά από τους οφειλέτες, τότε θα παρεμβαίνει ένα δικαστικό συμβούλιο και η απόφασή του θα είναι δεσμευτική για να προχωρήσει η ρύθμιση.

Θα πρέπει λοιπόν να συσταθεί ένα εξειδικευμένο σώμα δικαστικών λειτουργών, που θα «τρέξουν» με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα τις υποθέσεις.

Σημειώνεται τέλος ότι μία από τις δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς είναι ότι μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου οι Αρχές πρέπει να προχωρήσουν στη σύσταση ειδικού τύπου δικαστηρίων -σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά-, αποκλειστικά για υποθέσεις αφερεγγυότητας επιχειρήσεων και να εισαγάγουν με υπουργική απόφαση ή Προεδρικό Διάταγμα το επάγγελμα του συνδίκου πτώχευσης.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top