Αυτοαπασχολούμενος ο ένας στους τρεις στην Ελλάδα!

Το μεγαλύτερο ποσοστό σύμφωνα με την Eurostat

Αυτοαπασχολούμενος ο ένας στους τρεις στην Ελλάδα!
Πρωταθλήτρια στους ελεύθερους επαγγελματίες είναι η Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Οι δανειστές αποδίδουν την γιγάντωση της φοροδιαφυγής στην αυτοαπασχόληση, γι'αυτό ασκούν πιέσεις η μείωση της ανεργίας να προέλθει από τη μισθωτή εργασία.
Συγκεκριμένα, ο ένας στους τρεις στην Ελλάδα είναι αυτοαπασχολούμενος. Σε απόλυτο αριθμό σύμφωνα με τη Eurostat οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι ένα εκατομμύριο, εξήντα χιλιάδες, μειωμένοι κατά 225 χιλιάδες σε σχέση με το 2008.
Όπως δηλώνουν στην κάμερα του Star ελεύθεροι επαγγελματίες, στην Ελλάδα δεν έχουμε μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες θα μπορούσαν να απορροφήσουν κόσμο και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.
Με τη φορολογική επίθεση που δέχθηκαν οι αυτοαπασχολούμενοι στην Ελλάδα όταν το 2013 όταν καταργήθηκε το αφορολόγητο και οι επιτηδευματίες βρέθηκαν να φορολογούνται από το πρώτο ευρώ. Θα περίμενε κανείς η μείωση στον αριθμό τους να ήταν πολύ μεγαλύτερη. Αυτό δεν συνέβη, διότι η αυτοαπασχόληση αποτέλεσε διέξοδο για χιλιάδες μισθωτούς που έχασαν τη δουλειά τους: 645.000 άτομα στον αριθμό από το 2008 ως το 2015.
Χιλιάδες αποζημιώσεις απόλυσης ή εφάπαξ έγιναν μαγαζιά, με στόχο να εξασφαλιστεί ένα εισόδημα, είτε για τον απολυμένο ή τον συνταξιούχο είτε για τα άνεργα μέλη της οικογένειάς του, όπως επισημαίνει ο φοροτεχνικός Αντώνης Μουζάκης.
Οι μισθωτοί στην Ελλάδα -δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι- ανέρχονται σε 2,3 εκατομμύρια σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.
Οι απασχολούμενοι μόνο στον στενό δημόσιο τομέα και στις ΔΕΚΟ παραμένουν κοντά στα 680.000 άτομα παρά τη μείωση λόγω συνταξιοδοτήσεων των τελευταίων ετών. Δηλαδή ένας στους πέντε εργαζόμενους είναι δημόσιος υπάλληλος.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top