Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής:Μονόδρομος το 3ο μνημόνιο-Άλλος δρόμος δεν υπάρχει, μόνο ο ΚΟΦΤΗΣ

Τα θετικά, τα αρνητικά και τα...καμπανάκια για την ανάπτυξη!

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής:Μονόδρομος το 3ο μνημόνιο-Άλλος δρόμος δεν υπάρχει, μόνο ο ΚΟΦΤΗΣ

​Το Γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής στην έκθεσή του για το δεύτερο τρίμηνο του 2016 για την ελληνική οικονομία προειδοποιεί πως το τρίτο μνημόνιο είναι μονόδρομος για την ανάπτυξη!

«Το τρίτο μνημόνιο πρέπει να πετύχει. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη», τονίζεται στην έκθεση στηνοποία συντονιστής είναι ο καθηγητής, Παναγιώτης Λιαργκόβας.

Σύμφωνα με το Γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής, με το τρίτο μνημόνιο εξασφαλίζονται τα απαραίτητα κεφάλαια για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου και αποτρέπεται, έτσι, η στάση πληρωμών. Επίσης, τμήμα των επόμενων δόσεων θα κατευθυνθεί για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς την αγορά. Ακόμη, το τρίτο μνημόνιο περιλαμβάνει σειρά μεταρρυθμίσεων και θεσμικών αλλαγών στο κράτος και την οικονομία, που θα ευνοήσουν την ανάπτυξη.

Στην ίδια έκθεση επισημαίνεται πάντως πως εκκρεμούν μία σειρά από κρίσιμες αποφάσεις τους επόμενους μήνες έως την δεύτερη αξιολόγηση του Φθινοπώρου για τα εργασιακά, γι' αυτό και δεν αποκλείονται αναταράξεις. «Οι επόμενοι μήνες θα φέρουν νέες δοκιμασίες για την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση», τονίζεται.

Το Γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής εκτιμά επίσης πως ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα διαρκείας μετά το 2018 της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ δεν είναι ρεαλιστικός, ενώ οι αναβολές σε μία οριστική ρύθμιση του χρέους θα τροφοδοτήσουν την αβεβαιότητα.
Επίσης, καμπανάκια "χτυπά" το Γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής για τα "κόκκινα" δάνεια και τις επικείμενες αλλαγές στα εργασιακά, επισημαίνοντας ότι «η επανάληψη δηλώσεων για ασαφείς γραμμές που η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη να υπερβεί ("κόκκινες γραμμές") μπορεί να προκαλέσει τον Σεπτέμβριο νέες αβεβαιότητες και να επιβραδύνει την ανάκαμψη της οικονομίας και τη βελτίωση της απασχόλησης».

Τι θα γίνει αν δεν εφαρμοστεί το τρίτο μνημόνιο; Σύμφωνα με την έκθεση, αντί για ανάπτυξη θα υπάρξει στασιμότητα, μείωση των εξαγωγών και νέα φορολογικά μέτρα, καθώς θα είναι πιο πιθανό να ενεργοποιηθεί ο Αυτόματος Μηχανισμός Δημοσιονομικής Προσαρμογής.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top