Κατρούγκαλος: Μόνο το 10% των συνταξιούχων είδε μείωση στις επικουρικές

«Γκρίζα ή μαύρη προπαγάνδα όσα γράφονται για τις κύριες συντάξεις»

Κατρούγκαλος: Μόνο το 10% των συνταξιούχων είδε μείωση στις επικουρικές

«Γκρίζα ή μαύρη προπαγάνδα» χαρακτήρισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος όσα γράφονται και λέγονται για μείωση των κυρίων συντάξεων.

Ο υπουργός Εργασίας, μιλώντας στην Επιτροπή για την Παρακολούθηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, υπογράμμισε ότι οι μειώσεις που φαίνονται αφορούν τις αλλαγές στην παρακράτηση φόρου, ενώ όσον αφορά τις επικουρικές συντάξεις είπε ότι μειώθηκαν μόνο στο 10% των συνταξιούχων.

Συνεχίζοντας, τόνισε πως το έλλειμμα των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, στο οποίο περιλαμβάνονται οι εκκρεμείς αιτήσεις για την έκδοση νέων συντάξεων και την απονομή εφάπαξ, ανέρχεται στο 9% του ΑΕΠ.

Σχετικά με το μέρισμα των δημοσίων υπαλλήλων ο κ. Κατρούγκαλος επεσήμανε ότι η μείωση οφείλεται στην κατάργηση του κοινωνικού πόρου το 2014, ο οποίος αντιστοιχούσε σε 20 εκατ. ευρώ ανά μήνα.

Ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε και στο ΕΚΑΣ, υποστηρίζοντας ότι η κατάργησή του ήταν ένα από τα αρνητικά που η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να αποτρέψει, ενώ χαρακτήρισε δημαγωγική την επίθεση της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού για το θέμα, επισημαίνοντας ότι και τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης ψήφισαν τη συμφωνία του Ιουλίου. Παράλληλα, έκανε λόγο για μέτρα που θα καλύψουν τις απώλειες από την κατάργηση του ΕΚΑΣ και την προστασία ηλικιωμένων από την ακραία φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Τέλος, ο υπουργός Εργασίας έκανε ειδική μνεία στο φαινόμενο της «μαύρης» εργασίας, σημειώνοντας πως ένα μεγάλο ποσοστό αφορά υπεραπασχόληση με μικρότερο δηλωμένο ωράριο και χωρίς την καταβολή των αντίστοιχων αμοιβών και εισφορών.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top