Δεν κόβεις απόδειξη; Ετοιμάσου για πρόστιμα ΦΩΤΙΑ

Από 1η Αυγούστου θα πέφτει βαρύς ο πέλεκυς-Πρώτη ανάρτηση:20/07/2016 08:25

Δεν κόβεις απόδειξη; Ετοιμάσου για πρόστιμα ΦΩΤΙΑ

​Τέλος στα πρόστιμα – χάδια που επιβάλλονται σήμερα για τη μη έκδοση αποδείξεων αποφάσισε να βάλει το υπουργείο Οικονομικών από 1η Αυγούστου, καθώς διαπίστωσε έκρηξη της φοροδιαφυγής στην αγορά, ενώ μπαίνει σε σειρά και η ηλεκτρονική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxis.

Σύμφωνα με πληροφορίες εντός της εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τροπολογία με την οποία επανέρχονται σε ισχύ οι διατάξεις του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών που ίσχυαν μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου 2015 και με τις οποίες προβλεπόταν η επιβολή προστίμων από 250 – 500 ευρώ για κ��θε απόδειξη που δεν εκδίδεται ή για την ανακριβή έκδοση αποδείξεων και λοιπών φορολογικών στοιχείων.

Η επαναφορά των προστίμων – φωτιά κρίθηκε αναγκαία καθώς καταγράφηκε έκρηξη φοροδιαφυγής ειδικά στις τουριστικές περιοχές.

Συγκεκριμένα θα επανέλθουν οι διατάξεις του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών που προέβλεπαν την επιβολή:

• Προστίμου 250 ευρώ για κάθε μία μη εκδοθείσα απόδειξη σε περίπτωση που ο ελεγχόμενος επιχειρηματίας τηρούσε απλογραφικά βιβλία.
• Προστίμου 500 ευρώ για κάθε μία μη εκδοθείσα απόδειξη σε περίπτωση που ο ελεγχόμενος επιχειρηματίας τηρούσε διπλογραφικά βιβλία.

Σε περίπτωση που η αποκρυβείσα αξία συναλλαγής υπερέβαινε τις 5.000 ευρώ επιβαλλόταν πρόστιμο ίσο με το 40% της αξίας αυτής.

Τα πρόστιμα αυτά που καταργήθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο, επανέρχονται σε ισχύ πιθανότατα από τον Αύγουστο, ενώ παράλληλα εντείνονται οι φορολογικοί έλεγχοι σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές.

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουν διενεργηθεί περίπου 30.000 φορολογικοί έλεγχοι σε όλη τη χώρα.

Σε μια προσπάθεια μάλιστα να αντιμετωπιστεί η εκτεταμένη φοροδιαφυγή, η ΓΓΔΕ έχει ενεργοποιήσει και το μέτρο του κλεισίματος των επιχειρήσεων έως και ένα μήνα στις περιπτώσεις παρεμπόδισης του φορολογικού ελέγχου και της μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγής.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top