«Πάρε γάλα, τυρί, χαρτί και… παυσίπονα»! Στα ράφια των σούπερ μάρκετ τα φάρμακα

Υπογράφηκε η απόφαση από τον Ανδρέα Ξανθό – Θα διατίθενται 216 μη συνταγογραφούμενα φάρμακα σε πρώτη φάση

Στη λίστα για τα ψώνια του σούπερ μάρκετ θα μπορούν στο εξής να βάζουν οι καταναλωτές δεκάδες φάρμακα αφού δόθηκε το πράσινο φως από το υπουργείο Υγείας.

Παρά τις έντονες αντιδράσεις των φαρμακοποιών, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, υπέγραψε την υπουργική απόφαση, που καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για δημιουργία της υποκατηγορίας Φαρμάκων Γενικής Διάθεσης (ΓΕΔΙΦΑ), δηλαδή μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) που θα μπορούν να πωλούνται και από σούπερ μάρκετ, υπό προϋποθέσεις.

Σε πρώτη φάση ο κατάλογος των ΓΕΔΙΦΑ περιλαμβάνει 216 από τα συνολικά 1.582 ΜΗΣΥΦΑ.

Όπως προβλέπει -μεταξύ άλλων- η υπουργική απόφαση, τα φάρμακα που θα εντάσσονται στη συγκεκριμένη υποκατηγορία θα πρέπει να είναι φάρμακα αντιμετώπισης προφανούς συμπτώματος (πχ. κεφαλαλγία, ναυτία κ.α), οι οδηγίες τους να είναι απλές, οι αλληλεπιδράσεις τους με άλλες συχνά χορηγούμενες θεραπείες να είναι ελάχιστες και- εφόσον υπάρχουν- να είναι χαμηλού κινδύνου, οι συσκευασίες τους να είναι μικρές έτσι ώσ��ε η συνολική ποσότητα του φαρμάκου να μην είναι δυνατό να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του λήπτη και να μην υπάρχουν σοβαρές και τεκμηριωμένες ενδείξεις από τη δημοσιευμένη βιβλιογραφία σε έγκριτα περιοδικά που διαθέτουν κριτική επιτροπή αξιολόγησης (peer review) για σοβαρούς κινδύνους από τη μακροχρόνια χρήση των φαρμάκων αυτών.

Παράλληλα, η εξωτερική συσκευασία των ΓΕΔΙΦΑ πρέπει να φέρει ανεξίτηλο προτυπωμένο ευδιάκριτο πράσινο κύκλο, εντός του οποίου θα αναγράφεται με πορτοκαλί χρώμα το αρκτικόλεξο "ΓΕΔΙΦΑ".

Τέλος, θα απαγορεύεται η πώληση άνω των 2 συσκευασιών ΓΕΔΙΦΑ ανά συναλλαγή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top