ΜΕΙΩΜΕΝΑ πρόστιμα, έκπτωση στο παράβολο και περισσότερες δόσεις για την τακτοποίηση αυθαιρέτων

Τι θα προβλέπει το νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζει το ΥΠΟΙΚ

ΜΕΙΩΜΕΝΑ πρόστιμα, έκπτωση στο παράβολο και περισσότερες δόσεις για την τακτοποίηση αυθαιρέτων

​Μειωμένα πρόστιμα για οικονομικά ευάλωτες κατηγορίες του πληθυσμού, γενναία περικοπή του παραβόλου για την αρχική δήλωση στο πρόγραμμα τακτοποίησης, αύξηση των δόσεων καταβολής των προστίμων και υποχρέωση διενέργειας αντισεισμικού ελέγχου του οικήματος θα προ��λέπει το νέο νομοσχέδιο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών και αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση εντός του Αυγούστου, ώστε να ψηφιστεί το φθινόπωρο από τη Βουλή.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Έθνος, στόχος του υπουργείου είναι να δοθούν κίνητρα, ώστε να δηλωθούν όσα περισσότερα αυθαίρετα γίνεται. Έτσι εξετάζεται η μείωση του παραβόλου των 500 ευρώ που ισχύει τώρα για ένταξη στη ρύθμιση και το οποίο κατά περίπτωση μπορεί να φτάσει έως και τις 2.000 ευρώ.

Εξετάζεται ακόμα η αύξηση του αριθμού των δόσεων για την πληρωμή του προστίμου, οι οποίες σήμερα είναι 60, ενώ θα καθοριστούν μειωμένα πρόστιμα βάσει κοινωνικών και εισοδηματικών κριτηρίων, τα οποία θα αφορούν σε μακροχρόνια ανέργους, άτομα που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας, πολύτεκνους, αλλά και ιδιοκτήτες των οποίων το προς τακτοποίηση ακίνητο αποτελεί το μόνο που έχουν στην κατοχή τους βάσει της δήλωσης Ε9.

Σε αυτές τις περιπτώσεις πάντως εξετάζεται να υπάρξει ένα πλαφόν τετραγωνικών μέτρων, ώστε οι εκπτώσεις στα πρόστιμα να μην αφορούν σε πολύ μεγάλες ιδιοκτησίες.

Όσο μεγαλύτερη είναι μάλιστα η αυθαιρεσία, τόσο θα αυξάνεται και το πρόστιμο, ενώ σε περιπτώσεις μικρών αυθαιρεσιών το πρόστιμο μπορεί να είναι και μηδενικό.

Αντίθετα, βαρύτατα θα είναι τα πρόστιμα για εκείνους που δε θα δηλώσουν τα αυθαίρετά τους, καθώς στις περιπτώσεις αυτές ενέχεται το ύψος των προστίμων να είναι πολλαπλάσιο αυτού που θα κληθούν να πληρώσουν όσοι θα προβούν σε δηλώσεις.

Σημειώνεται πάντως ότι στη νέα ρύθμιση δεν μπορούν να μπουν τα αυθαίρετα που χτίστηκαν μετά τον Ιούλιο του 2011.

Τέλος με το νέο σχέδιο του υπουργείου θα πρέπει να υπάρχει σαφής εικόνα για τη στατική επάρκεια του αυθαιρέτου από μηχανικό, υποχρέωση την οποία εξετάζεται να έχουν ακόμα και τα ακίνητα που έχουν υπαχθεί σε προηγούμενους νόμους περί τακτοποίησης.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top