Αισιοδοξία Στουρνάρα για το 2017 – Τι είπε για Μαρινόπουλο και τράπεζες

Κριτική σε κυβέρνηση: Να ανταλλάξουμε διαρθρωτικές αλλαγές και ιδιωτικοποιήσεις για λιγότερη λιτότητα

Αισιοδοξία Στουρνάρα για το 2017 – Τι είπε για Μαρινόπουλο και τράπεζες

Την εκτίμηση ότι η ύφεση τη φετινή χρονιά θα κλείσει στο 0,3% του ΑΕΠ εξέφρασε ο Γιάννης Στουρνάρας κατά τη συζήτηση την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας εκτίμησε ότι η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη από το 2017, ενώ εκτίμηση ότι θα ανακάμψει από του χρόνου και η ιδιωτική κατανάλωση παρά την αυξημένη φορολογία.

Ο κεντρικός τραπεζίτης στάθηκε ιδιαίτερα στα κόκκινα δάνεια, βάζοντας ως στόχο να ρυθμιστούν 41 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2019, ενώ αποκάλυψε και τις 8 αλλαγές που έχει ζητήσει η Ελλάδα από τους θεσμούς για τα capital controls.

Ο κ. Στουρνάρας άσκησε (διακριτικά) κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας χαρακτηριστικά πως πρέπει «να ανταλλάξουμε διαρθρωτικές αλλαγές και ιδιωτικοποιήσεις για λιγότερη λιτότητα», ενώ ιδιαίτερα αυστηρή ήταν η απάντηση του στα περί αφελληνισμού των ελληνικών τραπεζών.

«Θα πρέπει όσοι μιλούν για ανθελληνισμό να λένε ότι τα ξένα funds έβαλαν τα χρήματα τους για να μην γίνει κούρεμα των καταθέσεων. Αντί να μιλάμε για ανθελληνισμό, θα έπρεπε να αξιοποιήσουμε τα ξένα funds που βάζουν τη ρευστότητα τους και μαζί με τις τράπεζες εξυγιάνουν τις επιχειρήσεις» είπε ο επικεφαλής της ΤτΕ.

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε και στο Brexit, επισημαίνοντας πως θα επηρεάσει σημαντικά την Μεγάλη Βρετανία, λιγότερο την Ευρώπη και σχεδόν καθόλου την Ελλάδα.

Ο Γιάννης Στουρνάρας έκανε αναφορά και στην ελάφρυνση του χρέους τονίζοντας ότι πρέπει να συνδυαστεί με χαμηλότερο στόχο, στο 2% του ΑΕΠ, για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018. Παράλληλα, εκτίμησε ότι μετά το τέλος Ιουλίου, ελληνικά ομόλογα ύψους 3,7 δισ. ευρώ μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Τέλος, όσον αφορά το θέμα του Μαρινόπουλου, είπε: «Είναι μια παθογένεια του οικονομικού συστήματος. Τόσο οι τράπεζες όσο και οι επιχειρηματίες πρέπει να δουν σοβαρά το πρόβλημα και να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Σε όλο τον κόσμο, ο επιχειρηματίας που δεν μπορεί να βάλει άλλα χρήματα θα πρέπει να φύγει από τη μέση».

Δείτε ακόμη:

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! Αγορές στο ίντερνετ με ελληνική κάρτα – ΟΛΕΣ οι αλλαγές στα CAPITAL CONTROLS!

Νέο μοντέλο για τα ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ:Ανταλλαγή σπιτιών, εκπτώσεις σε επιτόκια και διαγραφές χρεών!

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top