ΒΡΟΧΗ πέφτουν τα κατασχετήρια! Στέλνουν μέχρι και 10.000 την ημέρα

Τι πρέπει να κάνετε για να προστατεύσετε ένα λογαριασμό σας

​Μαζικά στέλνονται πλέον τα κατασχετήρια από τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία, βάζοντας στο στόχαστρο μέχρι και μικρά ποσά που υπάρχουν στους λογαριασμούς των Ελλήνων καταθετών.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, το μέσο ποσό που εισέπραξε το Δημόσιο από τις κατασχέσεις λογαριασμών το πρώτο εξάμηνο του 2016 είναι 530 ευρώ, καθώς από τις 151.000 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών το ποσό που μπήκε στα ταμεία είναι μόλις 80 εκατ. ευρώ, ενώ το 97% των κατασχέσεων αφορά ποσά μικρότερα των 3.000 ευρώ.

Τα κατασχεστήρια αποστέλλονται πλέον με καταιγιστικούς ρυθμούς, φθάνοντας ακόμα και τα 10.000 την ημέρα, αλλά τελικά εκτελείται περίπου το 13% αυτών.

Πάντως το 2016 η εκτέλεση κατασχέσεων έφτασε στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας διετίας και χαρακτηριστικό πως μόνο τον Ιούνιο εκτελέστηκαν 32.500 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών με εντολές εφοριών.

Συνολικά το πρώτο εξάμηνο εκτελέστηκαν 151.000 κατασχέσεις και τα ποσά που αντλήθηκαν ανήλθαν σε 80 εκατ. ευρώ, ενώ όλο το 2015 οι κατασχέσεις ήταν 136.000 και τα ποσά που αντλήθηκαν δεν ξεπέρασαν τα 70 εκατ. ευρώ. Ανάλογη με αυτή του 2015 είναι και η εικόνα για το 2014, όταν ο αριθμός των κατασχέσεων είχε φτάσει τις 130.000 και τα ποσά που αντλήθηκαν από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των Ελλήνων για οφειλές κυρίως προς τις εφορίες ήταν της τάξης των 84 εκατ. ευρώ.

Οι εισπράξεις του ΚΕΑΟ

Εκτός από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία, στο στόχαστρο έχει μπει πλέον και η είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, μέσω του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ), που διαχειρίζεται ρυθμίσεις άνω των 5.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΚΕΑΟ εισέπραξε το πρώτο εξάμηνο του έτους 170 εκατ. ευρώ, τα οποία ήταν εισπράξεις κυρίως από ρυθμίσεις. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία από τα 170 εκατ. ευρώ, μόνο το 10% προήλθε από κατασχέσεις, επιβεβαιώνοντας ότι η απόδοση του μέτρου των κατασχέσεων είναι περιορισμένη, στο βαθμό που και τα υπόλοιπα που υπάρχουν πλέον στους τραπεζικ��ύς λογαριασμούς είναι πλέον μικρά.

Πώς θα προστατευθείτε

Επειδή είναι πολλά τα κρούσματα κατασχέσεων ακόμα και μικρών ποσών της τάξης των 100 ευρώ το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση, καλώντας τους φορολογούμενους να δηλώσουν έναν ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό.

Πρόκειται για ένα και μοναδικό λογαριασμό που είναι συνδεδεμένος με την καταβολή του μισθού ή της σύνταξης του δικαιούχου και για τον οποίο ισχύουν τα εξής:

• Το όριο του ακατάσχετου ποσού μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων των οφειλετών του Δημοσίου ανέρχεται στο ποσό των 1.000 ευρώ.

• Για ποσά άνω των 1.000 ευρώ και έως 1.500 ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση επί του 50% αυτώ��.

• Για ποσά άνω των 1.500 ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση επί του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ.

•Το ακατάσχετο ποσό στις καταθέσεις φυσικών προσώπων σε πιστωτικά ιδρύματα για έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα ανέρχεται σε 1.250 ευρώ μηνιαίως. Δηλαδή μπορούν να γίνονται κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς με υπόλοιπα μεγαλύτερα των 1.250 ευρώ.

• Σε κοινούς λογαριασμούς, το δικαίωμα του Δημοσίου να επιβάλλει κατάσχεση περιορίζεται στο ποσοστό του οφειλέτη (π.χ. σε λογαριασμό οφειλέτη του Δημοσίου με συνδικαιούχο μη οφειλέτη, η κατάσχεση επιβάλλεται στο 1/2 του λογαριασμού).

Πώς γίνεται

Κάθε φορολογούμενος μπορεί να δηλώσει έναν λογαριασμό ως ακατάσχετο, ακολουθώντας τα εξής βήματα:

1. Να εισέλθει στην ηλεκτρονική υπηρεσία του Taxisnet από την αρχική σελίδα www.gsis.gr και να επιλέξει «Δήλωση Ακατάσχετου Λογαριασμού» στην κατηγορία «Υπηρεσίες προς πολίτες».

2. Να υποβάλει ηλεκτρονικά αίτηση - υπεύθυνη δήλωση και να δηλώσει τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού (σε μορφή ΙΒΑΝ). Από τη στιγμή που θα δηλωθεί το ΙΒΑΝ, πρέπει να εκτυπωθεί η αίτηση και να προσκομιστεί στην τράπεζα. H ισχύς του εντύπου προστασίας έναντι των κατασχέσεων στον τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλωθεί, ξεκινά από την επόμενη ημέρα της προσκόμισης του αποδεικτικού στην τράπεζα.

Μετά την υποβολή της αίτησης από τον φορολογούμενο, ακολο��θούν τρία στάδια έως ότου ενεργοποιηθεί το μέτρο του ακατάσχετου ορίου των 1.000 ευρώ:

• Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΔΗΛΕΔ) στέλνει αυθημερόν στις τράπεζες τα στοιχεία των ηλεκτρονικών αιτήσεων.

• Οι τράπεζες ελέγχουν κατά πόσο το ΑΦΜ της αίτησης ταιριάζει με το ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού που έχει δηλωθεί ως ακατάσχετος και απαντούν επίσης αυθημερόν στην ΔΗΛΕΔ για το αν εγκρίνεται ή απορρίπτεται το σχετικό αίτημα.

• Ενημερώνεται ο φορολογούμενος για το αν εγκρίθηκε το αίτημά του ή όχι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top