ΑΣΧΗΜΑ τα μαντάτα! Φόρο άνω του 50% αν δηλώσετε τα χρήματα που έχετε κρυμμένα στα στρώματα

Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση για να επιστρέψουν τα χρήματα στις τράπεζες και να πατάξει τη φοροδιαφυγή

​Φόρο που μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να υπερβεί ακόμα και το 50% θα κληθούν να πληρώσουν όσοι αποφασίσουν να αποκαλύψουν εθελοντικά τα χρήματα που έχουν κρύψει από το ελληνικό Δημόσιο.

Αυτό αποφασίστηκε σύμφωνα με πληροφορίες χθες στη συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ, που σχεδίασε και το βασικό πλαίσιο για τη ρύθμιση της εθελοντικής αποκάλυψης των αδήλωτων εισοδημάτων.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο της κυβέρνησης θα προβλέπει πως όσοι ενταχθούν στη ρύθμιση και αποκαλύψουν τα κρυφά τους εισοδήματα, αυτά θα φορολογηθούν με τον συντελεστή που ίσχυε τη χρονιά της απόκρυψης των εισοδημάτων.

Μάλιστα στο συντελεστή αυτό θα προστεθεί ένας ακόμα συντελεστής, ως… «τιμωρία» για την απόκρυψη του εισοδήματος, που θα μειώνεται ανάλογα με το χρονικό διάστημα που έγινε η φοροδιαφυγή.

Έτσι, εάν η φοροδιαφυγή είχε συντελεστεί το 2003, τα κεφάλαια αυτά θα φορολογηθούν με συντελεστή 42% συν ένα 10% επιπλέον, σύνολο 52%!

Αν πάλι η φοροδιαφυγή έγινε το 2015, θα φορολογηθεί πάλι με συντελεστή 42%, όμως ο δεύτερος συντελεστής θα μειώνεται και πιθανόν να φτάσει το 1%.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το θεσμικό πλαίσιο του Προγράμματος Οικειοθελούς Γνωστοποίησης Περιουσιακών Στοιχείων θα δίνει μια τελευταία δυνατότητα στους συνεπείς φορολογούμενους να γνωστοποιήσουν τα αδήλωτα περιουσιακά τους στοιχεία, πριν επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις σε περίπτωση διαπίστωσης αναληθών φορολογικών δηλώσεων.

Ήδη έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις επί του θέματος με τους θεσμούς, οι οποίες και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες μέρες, ώστε οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις να κατατεθούν το συντομότερο δυνατόν στη Βουλή.

Το σχέδιο νόμου στο οποίο θα προστεθούν και διατάξεις για τις ηλεκτρονικ��ς πληρωμές και το λαθρεμπόριο προβλέπει:

• Όσοι αποκαλύψουν εθελοντικά κεφάλαια που είχαν αποκρυφτεί στο παρελθόν από την εφορία θα φορολογηθούν με τον συντελεστή που ίσχυε τη χρονιά της απόκρυψης της φορολογητέας ύλης, δηλαδή με συντελεστές από 40 έως 45%. Για παράδειγμα, εάν η απόκρυψη έγινε το 2009, θα φορολογηθούν με συντελεστή 40%, ενώ για απόκρυψη το 2015, με συντελεστή 42%. Όπως προαναφέρθηκε, στους συντελεστές αυτούς θα προστίθεται και ένας δεύτερος συντελεστής, ο οποίος θα μειώνεται ανάλογα με τον χρό��ο που έγινε η φοροδιαφυγή.
• Ο φορολογούμενος που αποκαλύπτει αδήλωτα εισοδήματα θα πρέπει να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία, όπως κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών, που να αποδεικνύουν το έτος που αποκτήθηκαν τα εισοδήματα, για να επιλεγεί η σχετική φορολογική κλίμακα.
• Έκπτωση από τις προσαυξήσεις έως και 100% στην περίπτωση που ο φορολογούμενος εξοφλήσει τον φόρο που θα προκύψει από την ένταξη στη ρύθμιση εφάπαξ ή σε μικρό αριθμό μηνιαίων δόσεων.
• Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν κεφάλαια που βρίσκονται στο εξωτερικό και στην Ελλάδα και είναι τοποθετημένα σε διάφορους τίτλους ή σε πιστωτικά ιδρύματα.
• Στη ρύθμιση για τη νομιμοποίηση των αδήλωτων εισοδημάτων θα περιληφθούν και υποθέσεις για τις οποίες έχει ξεκινήσει ο έλεγχος αλλά δεν έχει τελεσιδικήσει στα δικαστήρια.

Το σίγουρο είναι πως αν τελικά ισχύσουν αυτοί οι συντελεστές φορολόγησης των αδήλωτων εισοδημάτ��ν, όσοι έχουν χρήματα κρυμμένα κάτω από τα στρώματά τους θα το σκεφτούν διπλά και τριπλά αν θα κάνουν χρήση των συγκεκριμένων διατάξεων.

Διαβάστε επίσης:

«Τελευταία ευκαιρία» από την κυβέρνηση για τη γνωστοποίηση αδήλωτων περιουσιακών στοιχείων

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top