ΑΛΛΑ λένε το βράδυ και άλλα το πρωί! Τελικά τέσσερις ή έξι οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ;

Τι δήλωσε ο Τρύφωνας Αλεξιάδης και αύξησε τις προσδοκίες των φορολογουμένων; - Πρώτη ανάρτηση 13.50

ΑΛΛΑ λένε το βράδυ και άλλα το πρωί! Τελικά τέσσερις ή έξι οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ;

​Ένα απίστευτο αλαλούμ επικρατεί όσον αφορά στο πόσες τελικά θα είναι οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ.

Χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τ. Αλεξιάδης δήλωσε πως τελικά οι φορολογούμενοι θα κληθούν να αποπληρώσουν το φόρο ακινήτων σε τέσσερις δόσεις, σήμερα όμως τα γύρισε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποφασιστεί αύξηση του αριθμού των δόσεων.

Όπως από νωρίς μετέδωσε το star.gr, ο κ. Αλεξιάδης μίλησε στον ρεπόρτερ του Star Σ. Δημητρέλη, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ.

Ο κ. Αλεξιάδης τόνισε στο Star πως το οικονομικό επιτελείο μελετά το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ από τέσσερις που ήταν χθες, σύμφωνα πάντα με δικές του δηλώσεις, σε έξι.

Διευκρίνισε πάντως πως βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας η καταβολή του φόρου πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου και ότι τα δημοσιονομικά πλαίσια είναι σφιχτά, ωστόσο τόνισε πως εξετάζεται το ενδεχόμενο να προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση που θα αυξάνει κατά δύο μήνες τις υφιστάμενες δόσεις.

Αν πάντως συμβεί αυτό, κάτι που κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει και κανείς αρμόδιος δε λέει με βεβαιότητα, τότε η καταβολή του ΕΝΦΙΑ δε θα ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο του 2016, αλλά τον Φεβρουάριο του 2017.

Τι διευκρινίζει ο Τρ. Αλεξιάδης σε νεότερες δηλώσεις

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης σε νεότερες δηλώσεις του σήμερα διευκρινίζει:
Με αφορμή την προσπάθεια παρερμηνείας δηλώσεών μου στο ραδιόφωνο (ευτυχώς υπάρχει το πλήρες ηχητικό απόσπασμα) διευκρινίζω ότι:
1. Με νόμο του 2013 (ν.4223/2013) προβλέπεται ότι για να χορηγηθούν εκπτώσεις ή για να ανασταλεί η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των δηλώσεων φόρου εισοδήματος. Δηλαδή δεν μπορεί να ξεκινήσει η εκκαθάριση – υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ, αν δεν ολοκληρωθεί η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.
2. Με νόμο του 2013 (ν.4223/2013) προβλέπεται ότι η πληρωμή των δόσεων του ΕΝΦΙΑ διενεργείται σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με 1η δόση μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου και τελευταία δόση μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Δεκεμβρίου του ίδιου έτους.
3. Από την πρώτη μέρα έναρξης των φορολογικών δηλώσεων τονίζω σχεδόν σε κάθε δημόσια παρέμβασή μου, ότι πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, ακριβώς για να έχουμε δυνατότητα πολλών μηνιαίων δόσεων στον ΕΝΦΙΑ.
4. Ειδικά για το 2015 και λόγω καθυστέρησης στην τελική ημερομηνία υποβολής φορολογικών δηλώσεων, οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ παρατάθηκαν κατά δύο μήνες (με ειδική διάταξη νόμου) και πληρώθηκαν σε 5 μηνιαίες δόσεις.

Διαβάστε επίσης:

Ακόμη λιγότερες οι δόσεις για τον ΕΝΦΙΑ, ακόμη πιο υψηλό το ποσό!

Θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ σε όσους έχασαν το ΕΚΑΣ; Τι είπε ο Τρύφωνας Αλεξιάδης στο STAR

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top