Πώς τα λουκέτα στην αγορά μπορούν να φέρουν κούρεμα καταθέσεων!

Τσουνάμι ύφεσης από το κλείσιμο μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων

Πώς τα λουκέτα στην αγορά μπορούν να φέρουν κούρεμα καταθέσεων!
Τα συνεχή λουκέτα που βάζουν τελευταία αρκετοί μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι αναμένεται να δημιουργήσουν ένα τσουναμι ύφεσης στην αγορά και νέες πιέσεις στις τράπεζες.
Οι οικονομολόγοι δεν αποκλείουν μάλιστα να ξαναβρεθούμε μπροστά στον εφιάλτη του κουρέματος καταθέσεων!
Ο κ. Μιχάλης Γκλεζάκος, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, εξηγεί:
«Όταν κλείνει μια επιχείρηση αφήνει απλήρωτες πολλές άλλες οι όποιες πλέον δε μπορούν να ανταποκριθούν στις δίκες τους υποχρεώσεις, έτσι η χρεωκοπία απλώνεται σα γρίπη στην αγορά, αυξάνονται τα κόκκινα δάνεια και αυξάνονται οι ζημίες των τραπεζών και έτσι το επόμενο στάδιο είναι πλέον το κούρεμα αφού από 1/1/16 δεν επιτρέπεται η κρατική ενίσχυση».
Ο Ιωνάθαν Κωνσταντίνου, δικηγόρος των πιστωτών της Μαρινόπουλος, τονίζει:
«Μιλάμε για τουλάχιστον 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Σκεφτείτε ότι μέχρι τώρα λογιστικά υπήρχε μια ισορροπία, διότι οι τράπεζες υποτίθεται ότι προσδοκούσαν ότι θα τα εισπράξουν, τώρα όμως που φαίνονται ως ανείσπρακτα, αναγκαστι��ά θα πρέπει να τα διαγράφουν, άρα μιλάμε για μια νέα ανακεφαλαιοποίηση».
Ο κίνδυνος να προχωρήσουν οι τράπεζες σε κούρεμα καταθέσεων αυξάνεται, αφού ήδη στενάζουν κάτω από το βάρος των κόκκινων δανείων, την ώρα μάλιστα που οι επιχειρήσεις κλείνουν η μια μετά την άλλη, αφήνοντας οφειλές.
Σύμφωνα με το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο το πρώτο εξάμηνο του 2016 έκλεισαν συνολικά 15.409 επιχειρήσεις. Το ίδιο διάστημα οι νέες επιχειρήσεις που άνοιξαν ήταν κατά 3. 000 λιγότερες σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2015.
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου κ. Π. Ραβανής, υπολογίζεται ότι από τις μικρές επιχειρήσεις είναι γύρω στις 250.000 αυτές οι οποίες δανειοδοτούνται από τις τράπεζες και από αυτές απ'ότι γνωρίζουμε 100.000 έχουν μπει στα κόκκινα δάνεια.
Οι δυσοίωνες προβλέψεις όμως δε σταματούν εδώ. Ήδη μεγάλες βιομηχανικές μονάδες της χώρας, σύμφωνα με δημοσιεύματα, αντιμετωπιζουν άμεσα το φασμα της πτώχευσης.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top