ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ στις σχέσεις Καναδά-ΕΕ: Τι αλλάζει σε δασμούς, προϊόντα και επαγγέλματα

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star, στις Βρυξέλλες Θάνος Αθανασίου

ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ στις σχέσεις Καναδά-ΕΕ: Τι αλλάζει σε δασμούς, προϊόντα και επαγγέλματα

​Την υπογραφή της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με τον Καναδά (CETA) πρότεινε σήμερα Τρίτη επισήμως, το κολέγιο των επιτρόπων, στα κράτη μέλη και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αν η συμφωνία επικυρωθεί από τα κράτη μέλη και το Ευρωκοινοβούλιο, τότε θα μπορεί να εφαρμοστεί "προσωρινά" από τώρα, ενώ η επίσημη επικύρωσή της αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Καναδά τον Οκτώβριο. Η απόφαση της Κομισιόν να προτείνει την προσωρινή εφαρμογή της CETA από τώρα - και υπό την αίρεση της νομική τεκμηρίωσης από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο - έγκειται στην προσπάθεια περιορισμού απώλειας κερδών για γραφειοκρατικούς λόγους, από μια συμφωνία που στην πράξη "είναι έτοιμη".

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες, Θ.Αθανασίου, οι κ.κ Ζ.Κ.Γιούνκερ και Φρ.Τίμμερμανς συνέστησαν μάλιστα στα κράτη μέλη και το Ευρωκοινοβούλιο να βιαστούν. Η συμφωνία προβλέπει την κατάργηση των δασμών, διμερώς με τον Καναδά, την προστασία των πολιτών και των επενδυτών, αλλά και ένα κοινό σύστημα νομικής προσφυγής σε περίπτωση νομικών διενέξεων.

Σε γραπτή ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Κομισιόν μετά το τέλος της συνεδρίασης, αναφέρεται ότι «από την πρώτη μέρα, η CETA θα καταργήσει σχεδόν όλους τους δασμούς», εξοικονομώντας στις επιχειρήσεις εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ με άμεσο όφελος για τους καταναλωτές.

Η Κομισιόν εκτιμά ότι η συμφωνία θα ενισχύσει το εμπόριο στον τομέα των υπηρεσιών, καθιστώντας ευκολότερο για τους παρόχους υπηρεσιών να ταξιδεύουν μεταξύ της ΕΕ και του Καναδά και να συνάπτουν επιχειρηματικές συμφωνίες. Θα διευκολύνει την αναγνώριση τ��ν επαγγελματικών προσόντων για τα νομοθετικώς κατοχυρωμένα επαγγέλματα (όπως αρχιτέκτονες, λογιστές και μηχανικούς), ανοίγοντας νέες ευκαιρίες για τους επαγγελματίες στους τομείς αυτούς.

Το κόστος για τη δραστηριοποίηση κοινοτικών επιχειρήσεων στον Καναδά θα μειωθεί, μέσω της αμοιβαίας αναγνώρισης των λεγόμενων "πιστοποιητικών αξιολόγησης και συμμόρφωσης" για ένα ευρύ φάσμα προϊόντων, από ηλεκτρικά είδη μέχρι παιχνίδια.

Ο Καναδάς έχει επίσης αναλάβει δεσμεύσεις να ακολουθήσει την προσέγγιση της ΕΕ και να δημοσιεύσει το σύνολο των προσφορών για τις δημόσιες συμβάσεις του σε μία μόνο ιστοσελίδα. Αυτό θα καταστήσει πολύ πιο εύκολο για τις ενδιαφερόμενες εταιρείες της ΕΕ να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες που χρειάζονται σχετικά με τέτοιες προσφορές.

Χάρη στην CETA, του Καναδά και της ΕΕ οι επιχειρήσεις θα ανταγωνίζονται πλέον σε μια πραγματικά ίσους όρους.

Η CETA περιέχει επίσης αυστηρούς κανόνες για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του περιβάλλοντος.

Τέλος πάνω από 140 ευρωπαϊκές γεωγραφικές ενδείξεις τροφίμων και ποτών (από Tiroler Speck, από την Αυστρία, σε Gouda και ροκφόρ τυριών από την Ολλανδία και Γαλλία) θα απολαμβάνουν ένα υψηλό επίπεδο προστασίας στην καναδική αγορά, ενώ χωρίς τη συμφωνία δεν υπάρχει καμία τέτοια προστασία. Η CETA θα καθορίζει ότι μόνο γνήσια προϊόντα μπορούν να πωλούνται στον Καναδά υπό τις ονομασίες αυτές.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top