Κόβουν το ΕΚΑΣ και δίνουν επιδότηση σε λογαριασμούς ΔΕΚΟ ή στον ΕΝΦΙΑ

Ο Κατρούγκαλος αποκάλυψε τα σχέδια που εξετάζει η κυβέρνηση

​Επιδότηση των λογαριασμών της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ και γενικότερα των ΔΕΚΟ ή του ΕΝΦΙΑ είναι ένα από τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση, ώστε να αντισταθμίσει την κατάργηση του ΕΚΑΣ, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha.

«Από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι, που θέλαμε να προστατεύσουμε. Ψάχνουμε με τον πρωθυπουργό και τον Γ. Χουλιαράκη αντισταθμιστικά μέτρα, να δώσουμε κάτι για να τους ελαφρύνουμε. Εξετάζουμε την επιδότηση των λογαριασμών ΔΕΚΟ ή του ΕΝΦΙΑ ως αντισταθμιστικό μέτρο για την κατάργηση του ΕΚΑΣ», είπε.

Για μια ακόμα φορά είπε πως δεν πρόκειται να μειωθεί καμία κύρια σύνταξη, ενώ οι επικουρικές θα μειωθούν 10%.

«Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση είχε να εξετάσει πώς θα βρίσκαμε αντισταθμιστικά μέτρα για την κατάργηση του ΕΚΑΣ και αυτό ήταν η Εθνική σύνταξη, η οποία προστατεύει τους συνταξιούχους από τη φτώχεια καλύτερα από το ΕΚΑΣ. Το ΕΚΑΣ ήταν προνοιακή παροχή που δινόταν μετά από έλεγχο εισοδημάτων, η Εθνική σύνταξη δίνεται σε όλους», συνέχισε ο κ. Κατρούγκαλος.

Όσον αφορά στις συντάξεις χηρείας, ο υπουργός Εργασίας τόνισε πως «ήταν ένα από τα πράγματα που πιεστήκαμε στο τέλος να δεχθούμε, το μοντέλο τ��ς Γαλλίας» ενώ για τις αναπηρικές σημείωσε πως «έχουμε κρατήσει τις αναπηρικές εκεί που ήταν, έχουμε συγκροτήσει επιτροπή μαζί με την ΕΣΑμΕΑ, ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου να ομογενοποιήσουμε τους κανόνες».

«Έχουμε βάλει “ανώτατο κατώφλι” τα 2.000 ευρώ μεικτά. Εξασφαλίσαμε σε έναν βαθμό και τις συντάξεις του παρελθόντος. Πάντα έλεγα ότι μοιράζουμε με έναν δίκαιο τρόπο μικρότερη συνταξιοδοτική πίτα. Είχαμε τρύπα 9% έλλειμμα στα ασφαλιστικά ταμεία, παρόλα αυτά δεν ιδιωτικοποιήσαμε το ασφαλιστικό σύστημα», είπε.

Τέλος αναφερόμενος στα εργασιακά ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι η διαπραγμάτευση ήταν σκληρή και τόνισε πως δεν έχει τεθεί στο τραπέζι ζήτημα για κατάργηση επιδομάτων, τριετιών και 13ου και 14ου μισθο��.

«Προσπαθούμε να αποκρούσουμε τις απαιτήσεις των δανειστών για ομαδικές απολύσεις και για αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο. Η στρατηγική μας είναι να απομονώσουμε τον σκληρό παίχτη, το ΔΝΤ. Έχω καλέσει τις εργοδοτικές οργανώσεις να επαναβεβαιώσουν την αντίθεσή τους στις ομαδικές απολύσεις και να υπάρξει ένα μίνιμουμ συναίνεσης για συλλογικές διαπραγματεύσεις», είπε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top