ΑΝΑΤΡΟΠΗ στα όρια ηλικίας για 150.000 εργαζόμενους - Σύνταξη από τα 50 σε ΔΕΚΟ και τράπεζες

Πίνακες και παραδείγματα

ΑΝΑΤΡΟΠΗ στα όρια ηλικίας για 150.000 εργαζόμενους - Σύνταξη από τα 50 σε ΔΕΚΟ και τράπεζες

​Εισιτήριο εξόδου από ΔΕΚΟ και τράπεζες με όρια ηλικίας που ξεκινούν ακόμα και από το 50ό έτος της ηλικίας τους παίρνουν χιλιάδες εργαζόμενοι και μάλιστα πολλοί εξ αυτών με διπλό κέρδος στην περίπτωση που συνταξιοδοτηθούν με κίνητρα εθελουσίας εξόδου.

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, το δέλεαρ είναι σημαντικό, αφού η οικειοθελής αποχώρηση πέραν του ποσού αποζημίωσης που δικαιούνται οι υπάλληλοι, συνοδεύεται από έξτρα αποζημίωση που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει και τους 45 μισθούς.

Δεν λείπουν όμως και οι παγίδες, ��αθώς μπορεί το δέλεαρ να είναι σημαντικό, όμως θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αν δεν έχουν πιάσει το όριο ηλικίας για να συνταξιοδοτηθούν θα υποχρεωθούν να μείνουν για 5 – 10 χρόνια εκτός εργασίας μέχρι να έρθει η ώρα για να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης.

Στην περίπτωση μάλιστα που δεν έχουν και τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης που τους κατοχυρώνει σύνταξη πριν από τα 67, τότε θα πρέπει να σπεύσουν να αναγνωρίσουν πλασματικά έτη και να κλειδώσουν τις προϋποθέσεις που τους επιτρέπουν να συνταξιοδοτηθούν μεν αργότερα, αλλά σε κάθε περίπτωση πριν από το 67ο έτος με πλήρη σύνταξη.

Οι ανατροπές αυτές στα όρια συνταξιοδότησης 150.000 και πλέον ασφαλισμένων σε ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών δημιουργούν τέσσερις κατηγορίες εργαζομένων από τους οποίους άλλοι κερδίζουν περισσότερα και άλλοι λιγότερα.

syntaxi.jpg

• Κερδισμένοι από τα κίνητρα εθελουσίας εξόδου είναι όσοι έχουν συμπληρώσει 25 ή και περισσότερα χρόνια ασφάλισης έως το 2012 και μέχρι τις 18/8/2015 έκλεισαν οι μεν γυναίκες το 50ό – 55ό έτος της ηλικίας τους με ανήλικο τέκνο έως το 2012, οι δε άνδρες τα 35 χρόνια εργασίας.
• Κερδισμένοι είναι ακόμα όσοι έχουν πιάσει την ηλικία εξόδου που προβλέπουν οι παλιές διατάξεις, ακόμη κι αν δεν έχουν τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης για να κλειδώσουν τις προϋποθέσεις που ίσχυαν έως το 2012. Σε αυτή την περίπτωση τη λύση δίνει η αναγνώριση πλασματικών ετών που συμπληρώνουν με 4 – 5 έτη επιπλέον το συντάξιμο χρόνο κάθε ασφαλισμένου.
• Στους κερδισμένους είναι ακόμα όσοι έχουν περάσει το 60ό έτος ή το συμπληρώνουν μέσα στα επόμενα 2 – 3 έτη, καθώς μπορούν να αποχωρήσουν άμεσα για να μη χάσουν τα κίνητρα της εθελουσίας εξόδου και να αναγνωρίσουν έως και επτά πλασματικά έτη, ώστε στα 62 τους να έχουν συνολικά 40 έτη για να πάρουν σύνταξη.
• Τέλος, όσοι ασφαλίστηκαν μετά το 1993 θα πρέπει να σταθμίσουν τις αποφάσεις τους, καθώς αν αποφασίσουν να αποχωρήσουν με δέλεαρ τους έξτρα μισθούς της εθελούσιας εξόδου, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αν δεν συμπληρώσουν 40 χρόνια εργασίας θα μείνουν υποχρεωτικά έως τα 67 για να πάρουν σύνταξη.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top