Παραλογισμός: Στην Ελλάδα ένας εργαζόμενος για κάθε 100 ευρώ μισθού, δίνει τα 57 στο κράτος!

Στην τσέπη του απομένουν μόνο 43 ευρώ-Πρωταθλήτρια η χώρα μας σε κρατήσεις φόρων και εισφορών

​Άλλη μια θλιβερή πρωτιά κατέχει η Ελλάδα, η οποία τερματίζει πρώτη σε κρατήσεις όχι μόνο στην Ευρωζώνη, αλλά και μεταξύ των μελών του ΟΟΣΑ!

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», οι Έλληνες βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Λίγο οι νέες εισφορές, λίγο οι κρατήσεις, και το αποτέλεσμα;

Για κάθε 100 ευρώ μισθού, τα 57 ευρώ να καταλήγουν στο Κράτος και μόλις τα 43 στην τσέπη του εργαζόμενου, ο οποίος έχει να καλύψει ένα σωρό άλλες υποχρεώσεις.

Χαρακτηριστικό είναι πως το 2016 με τον φόρο και την εισφορά αλληλεγγύης, που άρχισαν να παρακρατούνται, ο εργοδότης θα πληρώνει 100 ευρώ για τον εργαζόμενό του, αλλά από αυτά θα καταλήγουν στην τσέπη του υπαλλήλου του από 42,5 ευρώ έως και 67 ευρώ ανάλογα με το ύψους του μισθού. Τα υπόλοιπα, από 33 έως 57,5 ευρώ στο 100ρικο θα μπαίνουν στο ταμείο του κράτους με τη μορφή ασφαλιστικών εισφορών και φόρων.

ΔΕΙΤΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΥ:

Για έναν μέσο μισθό ενός εργαζόμενου με δύο παιδιά, της τάξεως των 20.296 ευρώ τον χρόνο μεικτά οι κρατήσεις θα φτάνουν συνολικά στο 40,9% το 2016. Για το εργαζόμενο ο εργοδότης θα πληρώνει το χρόνο 25.573 ευρώ, εκ των οποίων το 33,33% θα καταλήγει στα ασφαλιστικά ταμεία είτε ως ασφαλιστικές εισφορές είτε ως εισφορές εργαζομένου και το 7,56% θα πηγαίνει στην εφορία είτε υπό τη μορφή φόρου ��ισοδήματος είτε υπό τη μορφή φόρου αλληλεγγύης.

Στέλεχος επιχείρησης, το οποίο αμείβεται με 80.000 ευρώ μεικτά σε ετήσια βάση, θα κοστίσει στον εργοδότη του 100.800 ευρώ, καθώς στις μεικτές αποδοχές του ενσωματώνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές του εργοδότη. Από αυτά τα 20.800 ευρώ θα πάνε στο ΙΚΑ ως εργοδοτικές εισφορές, τα 12.400 θα καταλήξουν και πάλι στο ΙΚΑ ως εισφορές εργαζομένου και η εφορία θα πάρει 24.997 ευρώ. Ειναι προφανές ότι το κράτος θα βγάζει περισσότερα από ό,τι ο εργαζόμενος.

Να αναφέρουμε τέλος, πως με βάση τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Καθημερινή και το 2015 η Ελλάδα κατατάχτηκε στην πρώτη θέση με συντελεστή κρατήσεων 41,06%. Με ποσοστό 40,9%, η Ελλάδα θα είναι το 2016 η χώρα με τις υψηλότερες κρατήσεις στους μισθούς διεθνώς, λειτουργώντας τιμωρητικά περισσότερο από κάθε άλλη χώρα- μέλος του οργανισμού. Στην Ευρωζώνη, στις αμέσως επόμενες θέσεις από την Ελλάδα, σε επίπεδο κρατήσεων βρίσκονται η Γαλλία, το Βέλγιο, Η Ιταλία, η Φινλανδία, η Αυστρία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Σλοβακία.

Οταν την Ανοιξη του επόμενου χρόνου θα κυκλοφορήσει η ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ για τις κρατήσεις στους μισθούς, η Ελλάδα θεωρείται δεδομένο ότι θα κρατήσει τα σκήπτρα, ειδικά σε ό,τι αφορά τις κρατήσεις όλων όσοι εξακολουθούν να αμείβονται με αποδοχές υψηλότερες του μέσου όρου (1.080 ευρώ καθαρά σε μηνιαία βάση.)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top