Τσεκούρι για όσους δεν κόβουν αποδείξεις: Τσουχτερά πρόστιμα και λουκέτα για ένα μήνα

Αποφασισμένος να αντιμετωπίσει την φοροδιαφυγή που φουντώνει είναι ο Τρύφων ��λεξιάδης

​Να αντιμετωπίσει δραστικά το μεγάλο πρόβλημα της φοροδιαφυγής στη χώρα μας η οποία αντί να μειώνεται… φουντώνει, είναι αποφασισμένος ο Τρύφων Αλεξιάδης.

Σύμφωνα με το «Έθνος», ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών σχεδιάζει να επαναφέρει πρόστιμα φωτιά αλλά και «λουκέτα» που θα διαρκούν ένα μήνα, για όλες εκείνες τις επιχειρήσεις που «ξεχνάνε» να κόψουν αποδείξεις.

Την ώρα που η φοροδιαφυγή καλπάζει και πολλές επιχειρήσεις δεν εκδίδουν αποδείξεις, τα πρόστιμα για εκείνους που είναι παράνομοι, είναι πολύ χαμηλά.

Αυτό το πρόβλημα σκοπεύει να διορθώσει αμέσως ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ, ο οποίος προανήγγειλε εντατικοποίηση των ελέχων και νομοθετικές πρωτοβουλίες για αντικίνητρα για φοροδιαφυγή, όπως επαναφορά των μεγαλύτερων προστίμων και ενεργοποίηση της ρύθμισης για κλείσιμο για ένα μήνα της επιχ��ίρησης που δεν εξέδωσε απόδειξη.

ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΕΙΝΑΙ ΕΥΝΟΪΚΕΣ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΤΗς ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ:

Μετά την κατάργηση από τον περασμένο Οκτώβριο των αυτοτελών προστίμων για τις φορολογικές παραβάσεις της μη έκδοσης φορολογικών στοιχείων, διαπιστώθηκε κατακόρυφη αύξηση της φοροδιαφυγής, με καταστηματάρχες αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες να παθαίνουν φορολογική «αμνησία», καθώς γνωρίζουν ότι ακόμη και στην περίπτωση που θα ελεγχθούν θα κληθούν να πληρώσουν ένα μικρό πρόστιμο.

ΤΙ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ:

Το μόνο πρόστιμό που επιβάλλεται πλέον στους υπόχρεους σε ΦΠΑ επιτηδευματίες είναι το 50% του ΦΠΑ των μη εκδοθέντων φορολογικών στοιχείων, ενώ σε όσους δεν υπάγονται σε καθεστώς ΦΠΑ, όπως ιατρεία, φροντιστήρια, ιδιωτικά σχολεία, δεν επιβάλλεται κανένα πρόστιμο.

Έτσι σε αντίθεση με παλιά που για μια τυπική παράβαση οι οι ελεγκτές επέβαλλαν πρόστιμα από 250 έως 500 εύρω, σήμερα ο νόμος αφήνει ατιμώρητους όσους συλλαμβάνονται να μην έχουν κόψει απόδειξη.

Για παράδειγμα, σήμερα, αν οι ελεγκτές πραγματοποιήσουν έλεγχο σε μια ταβέρνα και διαπιστώσουν ότι για έναν λογαριασμό αξίας 150 ευρώ (ο ΦΠΑ είναι 36 ευρώ) δεν εκδόθηκε απόδε��ξη, τότε θα επιβάλλουν πρόστιμο που αντιστοιχεί στο 50% του ΦΠΑ, δηλαδή μόνο 18 ευρώ. Με το προηγούμενο καθεστώς, το πρόστιμο δεν θα ήταν μικρότερο από 250 ευρώ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top