ΑΛΛΕΠΑΛΛΗΛΑ τα ΣΟΚ για τους μισθωτούς! Γερό τσεκούρι από την αύξηση στη φορολογία

Παρακράτηση φόρου και εισφορά αλληλεγγύης μειώνει τους μισθούς

​Δεν είναι μόνο οι συνταξιούχοι που έπαθαν ψυχρολουσία όταν πήγαν στα ATM για να πάρουν τις συντάξεις τους, αλλά και οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα που δεν πίστευαν τα μάτια τους όταν είδαν μειωμένους τους ήδη κουτσουρεμένους μισθούς τους, εξαιτίας της νέας κλίμακας φορολογίας εισοδήματος και την αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Συγκεκριμένα η μείωση του έμμεσ��υ αφορολόγητου ορίου σε συνδυασμό με τις αλλαγές στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης φέρνουν αύξηση της μηνιαίας παρακράτησης και άρα μειωμένες αποδοχές ακόμα και για αυτούς που έχουν χαμηλά εισοδήματα. Αντίθετα, κερδισμένοι είναι εκείνοι που έχουν εισοδήματα από 27.000 – 41.000 ευρώ το χρόνο.

Οι αυξήσεις από την παρακράτηση φόρου και την εισφορά αλληλεγγύης ξεκινούν στον ιδιωτικό τομέα από τα 2,11 ευρώ για μηνιαία εισοδήματα 643 ευρώ και μπορεί να φτάσουν και τα 88 ευρώ για υψηλά εισοδήματα της τάξης των 5.000 ευρώ. Στο Δημόσιο πάλι οι αυξήσεις ξεκινούν από 1,15 ευρώ για μηνιαία εισοδήματα των 725 ευρώ.

Τα παρακρατηθέντα ποσά φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα δηλωθούν στις δηλώσεις εισοδήματος του 2016 και θα συμψ��φιστούν κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων αυτών.

Η έκπτωση φόρου πάντως είναι διαφορετική για κάθε φορολογούμενο και εξαρτάται από τον αριθμό των παιδιών.

Έτσι, η μείωση είναι 1.900 ευρώ για φορολογούμενο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα, 1.950 ευρώ για φορολογούμενο με ένα παιδί, 2.000 ευρώ για φορολογούμενο με δύο παιδιά και 2.100 ευρώ για φορολογούμενο με τρία παιδιά και πάνω.

Υπενθυμίζεται ότι οι μειώσεις αυτές ισχύουν για εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες που δεν ξεπερνά τις 20.000 ευρώ.

Για τα εισοδήματα που ξεπερνούν το ποσό αυτό η μείωση φόρου υπολογίζεται ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων κατά 10 ευρώ ανά 1.000 ευρώ του φορολογητέου εισοδήματος από μισθούς και συντάξεις.

Τέλος η παρακράτηση της εισ��οράς αλληλεγγύης γίνεται με βάση τη νέα κλίμακα φορολογία και όχι με συντελεστές στο σύνολο του εισοδήματος, όπως γινόταν μέχρι τώρα.

Παραδείγματα

Παρακράτηση φόρου και εισφοράς αλληλεγγύης για μηνιαίο εισόδημα στον ιδιωτικό τομέα 1.214 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση:

• Σε μισθωτό άγαμο η μηνιαία παρακράτηση θα ανέλθει στα 137,20 ευρώ. Δηλαδή θα πληρώνει μεγαλύτερο φόρο 13,44 ευρώ.

• Με ένα παιδί η παρακράτηση φόρου ανέρχεται στα 133,68 ευρώ. Η επιβάρυνση ανέρχεται στα 9,92 ευρώ.

• Με δύο παιδιά η μηνιαία παρακράτηση διαμορφώνεται στα 130,16 ευρώ. Ο επιπλέον μηνιαίος φόρος σε σχέση με πέρυσι ανέρχεται στα 6,40 ευρώ.

• Με τρία παι��ιά η μηνιαία παρακράτηση διαμορφώνεται στα 123,13 ευρώ. Η μεταβολή είναι πολύ μικρή και συγκεκριμένα θα επωφεληθεί με 0,63 λεπτά τον μήνα.

Παρακράτηση φόρου και εισφοράς αλληλεγγύης για μηνιαίο εισόδημα στον δημόσιο τομέα 1.250 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση:

• Σε μισθωτό άγαμο η μηνιαία παρακράτηση θα ανέλθει στα 120.33 ευρώ. Δηλαδή θα πληρώνει μεγαλύτερο φόρο 13,22 ευρώ.

• Με ένα παιδί η παρακράτηση φόρου ανέρχεται στα 116,23 ευρώ. Η επιβάρυνση ανέρχεται στα 9,11 ευρώ.

• Με δύο παιδιά η μηνιαία παρακράτηση διαμορφώνεται στα 112,13 ευρώ. Ο επιπλέον μηνιαίος φόρος σε σχέση με πέρυσι ανέρχεται στα 5,01 ευρώ.

• Με τρία παιδιά η μηνιαία παρακράτηση διαμορφώνεται στα 103,92 ευρώ. Σε αυτήν την κατηγορία προκύπτει όφελος σε σχέση με πέρυσι 3,20 ευρώ τον μήνα.

Διαβάστε επίσης:

Νέα ΨΥΧΡΟΛΟΥΣΙΑ στα ΑΤΜ για τους συνταξιούχους του Δημοσίου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top