Μετά το Brexit…ΥΦΕΣΗ, ΑΥΞΗΣΗ ΧΡΕΟΥΣ και στο βάθος GREXIT- Έκθεση ΣΟΚ από την Citigroup

Αναθεώρησε τις προβλέψεις της-Χάλια μαύρα για όλους

​Το Brexit ανάγκασε την Citigroup να αναθεωρήσει τις προβλέψεις της για την παγκόσμια οικονομία. Σε έκτακτη έκθεση της με τίτλο «Global Economic Outlook and Strategy», η Citi προβλέπει βαθύτερη ύφεση για την Ελλάδα, μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και αύξηση του κινδύνου για Grexit.

Πιο συγκεκριμένα, η Citi εκτιμά ότι το ελληνικό ΑΕΠ το 2016 θα διαμορφωθεί σε -1,2% (από -0,7% νωρίτερα), "βλέποντας" έτσι βαθύτερη ύφεση στην Ελλάδα σε σχέση τόσο με τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, όσο και με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ και της Κομισιόν, και με τις ακόλουθες "συνέπειες" που θα έχει στην ενεργοποίηση του κόφτη δαπανών.

Σε αντίθεση με όσα μας… τάζει η ελληνική κυβέρνηση, η Citi ξεκαθαρίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν "βλέπει" επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για το ελληνικό ΑΕΠ στο β’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς όπως τονίζει, τα νέα μέτρα λιτότητας θα εξαλείψουν κατά πάσα πιθανότητα τα οφέλη της βελτιωμένης ρευστότητας, που θα δημιουργηθούν από τις αποπληρωμές των ληξιπρόθεσμων οφειλών της κυβέρνησης.

Η αμερικάνικη τράπεζα "βλέπει" επίσης εμπλοκή και καθυστερήσεις και στην β’ αξιολόγηση του προγράμματος, της οποίας το κλείσιμο, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις της Citi, μετατίθεται για το 2017, τονίζοντας ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία για το χρέος μέχρι το τέλος του 2016.

Η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους παραμένει αμφίβολη επίσης, κατά την Citi, γεγονός που αυξάνει ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο του Grexit στα επόμενα 1-3 χρόνια.

Αναλυτικότερα, σε ότι αφορά στα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας μας, σύμφωνα με τους πίνακες που παραθέτει, η Citi "βλέπει" την ύφεση το 2017 στο -3,1% (από -2,7% πριν), ενώ για το 2018 (την χρονιά όπου τελειώνει το τρίτο μνημόνιο) εκτιμά ότι η ύφεση θα ξεπεράσει το 7%, με την ανάπτυξη να επιστρέφει το 2019 με εντυπωσιακούς ρυθμούς της τάξης του 5,5% (από 5,9% πριν).Χωρίς ωστόσο να δικαιολογεί την εντυπωσιακή αλλαγή του σκηνικού το 2019!

Σχετικά με το χρέος, η τράπεζα προβλέπει εκτόξευσή του στο 204% του ΑΕΠ το 2017 από 181% φέτος, στο 220% το 2018 και στο 223% το 2019.

Όπως επισημαίνει η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργεί μεγάλες αβεβαιότητες για τις προοπτικές πολιτικής της χώρας, τη φύση και το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για νέες ��υμφωνίες με άλλες χώρες της Ε.Ε και τις επακόλουθες συνέπειες για άλλες χώρες της ΕΕ. Όπως εκτιμά η Citi, η Βρετανία θα βγει από την Ε.Ε μετά από μια πολυετή περίοδο διαπραγματεύσεων, αναμένει πρόωρες εκλογές στη χώρα ή ένα νέο δημοψήφισμα. Όπως τονίζει, λόγω των εξελίξεων αναθεωρεί σημαντικά προς τα κάτω τις προβλέψεις της για το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου (κατά περίπου 3% πάνω στα επόμενα τρία χρόνια και με κίνδυνο ύφεσης στο β’ εξάμηνο) και επίσης μειώνει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη κατά 1% στην επόμενη τριετία αγγίζοντας το 1,5% φέτος, το 1,1% το 2017 και το 1,5% το 2018.

Η Citi τονίζει ότι το βρετανικό δημοψήφισμα έχει προκαλέσει... σοκ στις χρηματαγορές και στα πολιτικά κατεστημένα σε πολλές χώρες και αυξάνει τον κίνδυνο για νέα οικονομική επιβράδυνση και αστάθεια στις αγορές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top