Τ. Σόρος: «Το αβέβαιο μέλλον της Ευρώπης – Η ΕΕ οδεύει προς μια άτακτη διάλυση»

«Δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τη μάχη»

Τ. Σόρος: «Το αβέβαιο μέλλον της Ευρώπης – Η ΕΕ οδεύει προς μια άτακτη διάλυση»

​Την διάλυση της Ευρώπης μετά από το Brexit προβλέπει ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτ Σόρος με άρθρο του στο Project Syndicate, προτρέποντας ωστόσο όσους στηρίζουν τις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες βασίστηκε η ΕΕ να συνεχίσουν την προσπάθεια για τη διάσωσή της και να μην εγκαταλείψουν τη μάχη.

«Η εκστρατεία υπέρ του Leave εκμεταλλεύτηκε την επιδεινούμενη προσφυγική κατάσταση – όπως συμβολιζόταν στις τρομακτικές εικόνες χιλιάδων αιτούντων άσυλο που συνωθούνταν στο Καλαί, αναζητώντας απεγνωσμένα τρόπο να μπουν στη Βρετανία, ώστε να υποδαυλίσει τον φόβο της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης από τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη – μέλη. Οι ευρωπαϊκές αρχές από την πλευρά τους καθυστέρησαν να λάβουν σημαντικές αποφάσεις για την προσφυγική πολιτική, προκειμένου να αποφύγουν μια αρνητική επίπτωση στο βρετανικό δημοψήφισμα, διαιωνίζοντας έτσι σκηνές χάους, όπως αυτή στο Καλαί», αναφέρει ο Τζορτζ Σόρος, εξηγώντας τους λόγους για την επικράτηση του Brexit.

«Τώρα το καταστροφικό σενάριο που πολλοί φοβούνταν έγινε πραγματικότητα, καθιστώντας τη διάλυση της ΕΕ, πρακτικά μη αναστρέψιμη», συνεχίζει ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής.

Προειδοποιεί μάλιστα τους Ευρωπαίους πως η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ μπορεί να είναι άλλη μια παγίδα για τους Ευρωπαίους ηγέτες.

«Θέλοντας να αποθαρρύνουν άλλα κράτη – μέλη από το να ακολουθήσουν τον δρόμο της Βρετανίας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ίσως να μην έχουν διάθεση να προσφέρουν στη Βρετανία όρους – ιδιαίτερα αναφορικά με την πρόσβασή της στην ευρωπαϊκή κοινή αγορά – που θα απάλυναν τον πόνο της αποχώρησης. Με την ΕΕ να αντιπροσωπεύει το ήμισυ των βρετανικών εμπορικών συναλλαγών οι επιπτώσεις στους εξαγωγείς μπορεί να είναι συντριπτικές (σε πείσμα μιας πιο ανταγωνιστικής συναλλαγματικής ισοτιμίας). Και με τους χρηματοπιστωτικούς θεσμούς να μετεγκαθιστούν τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους σε άλλους κόμβους της ευρωζώνης τα επόμενα χρόνια, το Σίτι (και η στεγαστική αγορά του Λονδίνου) δε θα γλιτώσει τον πόνο», τονίσει στο άρθρο του ο κ. Σόρος και συνεχίζει:

«Όμως οι επιπτώσεις για την Ευρώπη θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερες. Οι εντάσεις ανάμεσα στα κράτη – μέλη έχουν φτάσει σε κρίσιμο σημείο, όχι μόνο αναφορικά με τους πρόσφυγες, αλλά και ως αποτελέσματα των τριβών ανάμεσα σε πιστωτές και χρεώστες. Ταυτόχρονα, αποδυναμωμένοι ηγέτες στη Γαλλία και τη Γερμανία είναι σήμερα απόλυτα εστιασμένοι στα εσωτερικά προβλήματα».

Όπως σημειώνει ο μεγαλοεπενδυτής, ούτε ο χρόνος όμως είναι με το μέρος της ΕΕ και αυτό γιατί οι εξωτερικές πιέσεις από την Τουρκία και τη Ρωσία είναι μεγάλες, καθώς και οι δύο επιδιώκουν οφέλη εκμεταλλευόμενες την κρίση στην Ευρώπη.

«Η Ευρώπη έχει πραγματικά καταρρεύσει, έχει πάψει να ικανοποιεί τις ανάγκες και τις προσδοκίες των πολιτών της. Οδεύει προς μια άτακτη διάλυση που θα αφήσει την Ευρώπη σε χειρότερη κατάσταση από ότι θα ήταν αν δεν είχε υπάρξει ποτέ η ΕΕ», αναφέρει ο Σόρος και καταλήγει:

«Δεν πρέπει όμως να εγκαταλείψουμε τη μάχη. Ομολογουμένως η ΕΕ είναι ένα ατελές οικοδόμημα. Μετά το Brexit όλοι εμείς που πιστεύουμε στις αρχές και τις αξίες που σχεδιάστηκε να υπερασπίζεται η ΕΕ πρέπει να ενωθούμε, ώστε να τη σώσουμε, αναδομώντας την εκ βάθρων. Είμαι πεπεισμένος πως, καθώς ξεδιπλώνονται οι συνέπειες του Brexit τις επόμενες εβδομάδες, τους επόμενους μήνες, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι θα ενωθούν μαζί μας».

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top