Εισαγωγές–Εξαγωγές: Το Brexit παγώνει τους επιχειρηματίες και αλλάζει τις τιμές!

Τίποτα δεν θα είναι όπως παλιά!

Εισαγωγές–Εξαγωγές: Το Brexit παγώνει τους επιχειρηματίες και αλλάζει τις τιμές!

Την ώρα που οι ελληνικές εξαγωγές ακολουθούσαν ανοδική πορεία, το BREXIT, φαίνεται πως δημιουργεί ανάχωμα, τουλάχιστον προσωρινό για τις ελληνικές επιχειρήσεις που περιμένουν να δουν που θα κάτσει η συναλλαγή στερλίνας-ευρώ, αλλά και οι δασμοί που ενδεχομένως επιστρέψουν.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος είπε στο Star ότι «οι εξαγωγές θα είναι λιγότερο ελκυστικές και οι εισαγωγές θα πλήξουν την ανταγωνιστικότητα των εγχώριων επιχειρήσεών μας».

Άρα τα ελληνικά προϊόντα θα είναι πιο ακριβά για τους Βρετανούς, λόγω της υποτίμησης της στερλίνας. Η Ελλάδα εξάγει φάρμακα, πετρελαιοειδή, προϊόντα αλουμινίου, τυριά, φρούτα και λαχανικά. Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο εξαγωγών, το εξωτερικό εμπόριο της Ελλάδας με το Ηνωμένο Βασίλειο υπολογίζεται σε 1,2 δις το χρόνο.

Ειδικότερα, η διακίνηση προς την Αγγλία σε φρούτα και λαχανικά, καλύπτει το 7% του συνόλου των εξαγωγών. Αυτό μεταφράζεται σε περισσότερα από 150 εκ. ευρώ.

Αναταράξεις όμως αναμένεται να υπάρξουν και στις εισαγωγές προϊόντων από την Μεγάλη Βρετανία, κυρίως στα αυτοκίνητα, τα φάρμακα, τα ποτά αλλά και τα αγροτικά προϊόντα που φτάνουν το 14%.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top