Χουλιαράκης: «Στόχος πολύ χαμηλότερα πλεονάσματα μετά το 2018»

«Η δέσμευση είναι δέσμευση και θα την τηρήσουμε»

Χουλιαράκης: «Στόχος πολύ χαμηλότερα πλεονάσματα μετά το 2018»

​Για τα πρωτογενή πλεονάσματα που έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο του Economist.

Όπως είπε στόχος είναι πολύ χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, όμως επεσήμανε ότι:

«Η δέσμευση είναι δέσμευση και θα τιμήσουμε τη δέσμευση για τα πρωτογενή πλεονάσματα, για να δημιουργήσουμε αξιοπιστία».

Όπως είπε ο κ. Χουλιαράκης, η μείωση τον στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα είναι «παραγωγική», τόνισε όμως ότι είναι απαραίτητη και η προσέλκυση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων.

«Η οικονομική ανάκαμψη θα έρθει, αλλά δεν θα είναι βιώσιμη, αν δεν προ��ελκύσουμε επενδύσεις. Χρειαζόμαστε πιο φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον», είπε.

Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις, σημείωσε πως είναι αναγκαία η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, της μεταρρύθμισης των αγορών προϊόντων και της βελτίωσης του συστήματος απονομής δικαιοσύνης.

Κάνοντας επίσης έναν απολογισμό των όσων έχουν γίνει, όσον αφορά στη διαχείριση της κρίσης, ο κ. Χουλιαράκης τόνισε πως η δημοσιονομική προσαρμογή ήταν αναγκαία, αλλά ο ρυθμός της έχει σημασία, ενώ υποεκτιμήθηκε ο αντίκτυπος σε επίπεδο ύφεσης.

Πρόσθεσε ακόμα πως τα οφέλη της αναδιάρθρωσης χρέους του 2012 ήταν σημαντικά αλλά ήρθαν αργά και πως στις μεταρρυθμίσεις, έγινε μεγάλη προσαρμογή στην αγορά εργασίας και πολύ λίγες παρεμβάσεις στη λειτουργία των αγορών προϊόντων.

Τέλος αναφερόμενος στις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών σημείωσε πως δεν έλαβαν υπόψη το ζήτημα των «κόκκινων δανείων».

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top