Βάζουν ΜΠΟΥΡΛOΤΟ στους μισθούς οι δανειστές! Καταργούνται επιδόματα και τριετίες

Μειώσεις μισθών έως και 30% για μισθωτούς

Βάζουν ΜΠΟΥΡΛOΤΟ στους μισθούς οι δανειστές! Καταργούνται επιδόματα και τριετίες

​Βόμβα μεγατόνων που τινάζει στον αέρα όλα τα επιδόματα που δικαιούνται οι εργαζόμενοι, όπως το επίδομα γάμου, τέκνων και σπουδών, κρύβει το συμπληρωματικό μνημόνιο που έστειλε η τρόικα στην κυβέρνηση.

Όπως αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος, οι δανειστές στις παρατηρήσεις τους για το κλείσιμο της αξιολόγησης και τα νέα προαπαιτούμενα μέτρα που θα πρέπει να νομοθετηθούν για την επόμενη αξιολόγηση που ξεκινά το φθινόπωρο, κάνουν ρητή αναφορά στον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ και στον καθορισμό του από την 1/1/2017 σε νέο ποσό και χωρίς κανένα επίδομα.

Αυτό που τονίζουν είναι η πλήρη εφαρμογή του άρθρου 103 του ν. 4172/2013, το οποίο προβλέπει ότι από το 2017 ο κατώτατος μισθός θα καθορίζεται από ειδική επιστημονική επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις των κοινωνικών εταίρων, αλλά και τις αντοχές της οικονομίας, τις προοπτικές ανάπτυξης, το μέγεθος της ανεργίας και κριτήρια ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

image.jpg

Το πόρισμα της επιτροπής θα το επικυρώνει ο υπουργός Εργασίας και θα αποφασίζει για το τελικό ύψος του κατώτατου μισθού.

Όμως η πραγματική βόμβα κρύβεται στη διάταξη ια΄ παρ. 6 (σελ. 1430) του ν.4254/14 με την οποία ο κατώτατος μισθός των 586 ευρώ χαρακτηρίζεται ως «μοναδική αξία», χωρίς την προσθήκη κανενός άλλου συμπληρωματικού ποσού, δηλαδή επιδόματα και τριετίες.

Ανοίγει έτσι ο δρόμος όχι μόνο για το συνεχές πάγωμα των προσαυξήσεων λόγω προϋπηρεσίας, αλλά και για την πλήρη κατάργηση των τριετιών, όπως και όλων των επιδομάτων (γάμου, παιδιού, πτυχίου) από το 2017, οπότε και θα επανακαθοριστεί ο κατώτατος μισθός.

Αυτό που έχει σημασία είναι αν η κατάργηση αυτή θα αφορά όσους προσλαμβάνονται για πρώτη φορά ή ακόμα και τους ήδη εργαζόμενους στην περίπτωση που συνάψουν νέα σύμβαση στον ίδιο εργοδότη ή προσληφθούν σε άλλη επιχείρηση υπό το νέο καθεστώς που θα διέπει τον κατώτατο μισθό.

Ο κίνδυνος για μειώσεις έως και 30% σε ήδη εργαζομένους που παίρνουν και προσαυξήσεις λόγω προϋπηρεσίας μαζί με τον κατώτατο μισθό είναι ορατός, καθώς από το 2017 ο κατώτατος μισθός αποσυνδέεται πλήρως από κάθε επίδομα.

Για παράδειγμα ένας μισθωτός που αμείβεται με 586 ευρώ και έχει 9 χρόνια προϋπηρεσίας έως το 2012, παίρνει 175,82 ευρώ προσαύξηση που βάσει νόμου υποχρεώνεται να καταβάλλει ο εργοδότης, οπότε ο μισθός πάει στα 761 ευρώ. Από το 2017 αν αλλάξει η σύμβασή του τότε τα 175 ευρώ πιθανόν να μην αναγνωρίζονται από την επιχείρηση, αφού ο κατώτατος μισθός θα είναι ξεκομμένος από κάθε επίδομα.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top