ΜΕΤΡΗΤΑ ΤΕΛΟΣ! Από Αύγουστο συναλλαγές ΜΟΝΟ με κάρτες!

Ποιοι επαγγελματικοί κλάδοι πρέπει να προμηθευτούν με τα ειδικά μηχανήματα

​Από τον Αύγουστο θα ξεκινήσει η σταδιακή αντικατάσταση των μετρητών με πλαστικό χρήμα στις συναλλαγές, με στόχο να περιοριστεί η φοροδιαφυγή.

Όπως αναφέρει η Ημερησία, σε πρώτη φάση θα είναι υποχρεωτικές οι συναλλαγές μόνο με κάρτες με επαγγελματικούς κλάδους που είναι και οι πρώτοι, όπου η φοροδιαφυγή ανθεί, όπως εστίαση, διασκέδαση, γιατροί, δικηγόροι, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί.

Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προμηθευτούν με την ειδική συσκευή χρέωσης καρτών, όμως την επιλογή του τρόπου πληρωμής θα την έχει ο πελάτης, ενώ το υπουργείο σκέφτεται να είναι υποχρεωτική η χρήση μηχανήματος σε κάθε συναλλαγή για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Για να εξασφαλίσει την επιτυχία του μέτρου, το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να δώσει και κίνητρα στους πολίτες, ώστε να ζητούν και να παίρνουν αποδείξεις από τις συναλλαγές τους, όπως είναι η σύνδεση του αφορολόγητου με τη χρήση καρτών.

Συγκεκριμένα, μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες, για να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου θα πρέπει να έχουν συγκεντρώσει ένα συγκεκριμένο αριθμό αποδείξεων στις οποίες θα έχουν πληρώσει με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα, ή μέσω τραπέζης. Αυτές οι πληρωμές θα υπολογίζονται ως ποσοστό επί του εισοδήματος κι έτσι όσο μεγαλύτερο το εισόδημα, τόσο υψηλότερο και το ποσοστό των πληρωμών που θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι έγινε με πλαστικό ή ηλεκτρονικό χρήμα.

Αναλυτικά:

• Για εισόδημα έως 10.000 ευρώ το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με κάρτα θα είναι 10%.
• Για εισόδημα από 10.001 ευρώ έως 20.000 ευρώ το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με κάρτα θα είναι 15%.
• Για εισόδημα από 20.001 ευρώ έως 40.000 ευρώ το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με κάρτα θα είναι 20%.
• Για εισόδημα από 40.001 ευρώ και πάνω η ελάχιστη δαπάνη με πλαστικό χρήμα θα είναι 30%.

Στην περίπτωση όμως που ο μισθωτός, ο συνταξιούχος ή ο αγρότης δεν έχει καταφέρει να δαπανήσει το απαιτούμενο ποσό με κάρτα, τότε το ποσό της έκπτωσης φόρου που θα οδηγεί στο αφορολόγητο θα είναι μικρότερο, άρα θα χρεώνεται με πρόσθετο φόρο που θα υπολογίζεται με ποσοστό που δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί, ή με βάση το συντελεστή της φορολογικής κλίμακας που προβλέπεται ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός του.

Αν όμως έχει πληρώσει με κάρτα περισσότερες δαπάνες από ότι προβλέπεται, τότε εξετάζεται από το υπουργείο το ενδεχόμενο να παρέχεται στον φορολογούμενο πρόσθετη έκπτωση φόρου.

Σημειώνεται πως στις συναλλαγές που θα γίνονται με κάρτες και θα υπολογίζονται στο χτίσιμο του αφορολόγητου θα υπολογίζονται τόσο οι αγορές στο σούπερ μάρκετ, όσο και τα καύσιμα.

Το μέτρο έχει όμως και τις… εξαιρέσεις του. Έτσι, θα εξαιρούνται από την υποχρέωση των ηλεκτρονικών πληρωμών τα άτομα μεγάλης ηλικίας, άνω των 70 ή 75 ετών, που δεν έχουν ακόμα εξοικειωθεί με τις πληρωμές των αγορών τους με κάρτα.

Επίσης, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου θα δημιουργηθεί μια λίστα με… «καλές» επιχειρήσεις, οι οποίες θα δέχονται μόνο ηλεκτρονικές αγορές και θα καταργήσουν τα μετρητά. Μάλιστα οι φορολογούμενοι που θα κάνουν τις συναλλαγές τους με τις επιχειρήσεις αυτές, εξετάζεται να απολαμβάνουν μεγαλύτερη έκπτωση φόρου ή να έχουν επιστροφή μέρους των πληρωμών που πραγματοποίησαν με κάρτα.

Ακόμα, το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την καταγραφή όλων των πιστωτικών, χρεωστικών καρτών και τραπεζικών λογαριασμών που έχει κάθε φορολογούμενος με βάση τον ΑΦΜ του, ώστε να γίνεται καταχώριση των τραπεζικών του ��υναλλαγών.

Οκτώ πρόσθετα μέτρα για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές

Για την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών το νομοσχέδιο θα προβλέπει ακόμη τα εξής:

1. Νέες επιχειρήσεις: Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που θα προχωρούν σε έναρξη εργασιών θα πρέπει υποχρεωτικά να διαθέτουν τερματικά POS για την αποδοχή συναλλαγών με κάρτα. Ο πολίτης θα επιλέγει αν θα πληρώσει με μετρητά ή κάρτα.
2. Τρόποι πληρωμής: Καθιερώνονται εναλλακτικοί τρόποι ηλεκτρονικών συναλλαγών εκτός από κάρτα. Για παράδειγμα, θα γίνονται δεκτές και θα αναγνωρίζονται από την εφορία για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου ηλεκτρονικές πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου ή τάμπλε��.
3. Επιστροφές φόρων: Όλες οι επιστροφές χρημάτων (φόρος εισοδήματος, ΦΠΑ κλπ) από ΔΟΥ και Τελωνείων θα γίνονται μόνο ηλεκτρονικά, απευθείας στους λογαριασμούς των δικαιούχων.
4. Πληρωμή φόρων: Προωθείται η ηλεκτρονική πληρωμή στις ΔΟΥ απευθείας μέσω Taxisnet π.χ. μέσω πιστωτικής κάρτας χωρίς να χρειάζεται o φορολογούμενος να χρησιμοποιήσει το web banking τραπεζών. Ο φορολογούμενος θα έχει τη δυνατότητα να επιλέγει απευθείας από την οθόνη του υπολογιστή του το χρέος και το ποσό που επιθυμεί να πληρώσει με τη χρεωστική ή την πιστωτική του κάρτα. Με τον τρόπο αυτόν, αναμένεται αφενός να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι, αφετέρου, να εκλείψει το φαινόμενο των υπερεισπράξεων που σημειώνονται σήμερα, εξαιτίας του γεγονότος ότι πολλοί φορολογούμενοι κάνουν λάθος στην ταυτότητα οφειλής, με αποτέλεσμα να πληρώνουν μεγαλύτερα ποσά φόρων.
5. Ηλεκτρονικό παράβολο. Προβλέπεται καθολική εφαρμογή του ηλεκτρονικού παράβολου σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες π.χ. δικαστήρια, υπηρεσίες μεταφορών – συγκοινωνιών, αγορανομία.
6. Εργοδοτικές εισφορές: Προωθείται η ψηφιοποίηση των εργοδοτικών εισφορών (πλην του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών) ώστε να πληρώνονται ηλεκτρονικά. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα αντιμετωπιστεί η αδήλωτη εργασία.
7. Ηλεκτρονικά τιμολόγια: Προβλέπεται η εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές για την ηλεκτρονική τιμολόγηση, ώστε οι επιχειρήσεις να μην χρειάζετα�� μεταξύ τους να εκδίδουν έντυπα τιμολόγια. Με τον τρόπο αυτό οι επιχειρήσεις εξοικονομούν χρόνο και κόστος.
8. «Κόφτης» στις συναλλαγές με μετρητά: Οι συναλλαγές με μετρητά δεν θα καταργηθούν αλλά περιορίζονται σημαντικά. Συναλλαγές των πολιτών με τις επιχειρήσεις που υπερβαίνουν τα 500 ευρώ θα γίνονται υποχρεωτικά με πλαστικό χρήμα ή με τραπεζική συναλλαγή. Σήμερα το όριο αυτό ανέρχεται στα 1.500 ευρώ. Επίσης όλες οι συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων που υπερβαίνουν τα 50 ευρώ θα γίνονται μέσω τραπεζικού συστήματος (κάρτες, e-banking, τραπεζική συναλλαγή). Το όριο αυτό ανέρχεται σήμερα στα 500 ευρώ.

Διαβάστε ακόμα:

ΞΕΧΑΣΤΕ τα χαρτονομίσματα! ΜΟΝΟ με κάρτες πλέον οι αγορές – Τι θα αλλάξει στις συναλλαγές

ΘΕΛΕΤΕ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ; Έρχεται πλήρες "ΦΑΚΕΛΩΜΑ" για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top