Στουρνάρας: Υπερφορολόγηση και Brexit απειλούν την οικονομία– Ορατή η ανάπτυξη το β’ εξάμηνο

Κατέθεσε στη Βουλή την έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική

Στουρνάρας: Υπερφορολόγηση και Brexit απειλούν την οικονομία– Ορατή η ανάπτυξη το β’ εξάμηνο

Την εκτίμηση ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης δημιουργεί θετικές προοπτικές για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το β΄ εξάμηνο του 2016 εκφράζει ο Γιάννης Στουρνάρας στην Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική που κατέθεσε πριν από λίγο στη Βουλή.

Ο πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδας επισημαίνει την ανάγκη να εξειδικευτούν τα μέτρα ελάφρυνσης του Δημοσίου Χρέους αλλά και να μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2018 στο 2%. Όσον αφορά το 2016, εκτιμά πως θα κλείσει με ύφεση 0,3%.

Ο κ. Στουρνάρας τονίζει πως κρίνεται αναγκαία η εξειδίκευση, ποσοτικοποίηση και εμπροσθοβαρής ενεργοποίηση των προβλεπόμενων μέτρων διαχείρισης του δημόσιου χρέους, καθώς αυτή θα είχε ως συνέπεια, κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, την περαιτέρω μείωση του ασφαλίστρου κινδύνου της ελληνικής οικονομίας και την ενίσχυση της αξιοπιστίας και της αποδοχής των ακολουθούμενων πολιτικών, που θα συντελούσαν ώστε να βελτιωθεί περαιτέρω το κλίμα εμπιστοσύνης και να ενδυναμωθεί η ανάκαμψη της οικονομίας.

Παράλληλα, η ΤτΕ θεωρεί ότι επιβάλλεται:

- η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στο πρόγραμμα,

- η επιτάχυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας,

- η δραστική αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών,

- η ελάφρυνση των φορολογικών βαρών με παράλληλη περικοπή των μη παραγωγικών δαπανών του Δημοσίου.

Ο κ. Στουρνάρας τονίζει πως η δυνατότητα συμμετοχής και των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα έχει σημαντική θετική επίδραση στα αποτελέσματα των τραπεζών, ενώ όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (τα οποία αυξήθηκαν στο 45,2% στο τέλος Μαρτίου 2016 από 44,2% που ήταν στο τέλος του 2015).

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδας τονίζει πως «οι κίνδυνοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας παραμένουν» και επισημαίνει πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η υπερφορολόγηση.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι εξακολουθούν να υφίστανται κίνδυνοι και αβεβαιότητες όσον αφορά την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι μπορούν να επιβραδύνουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top