Προσοχή στις… παρενέργειες: Η ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ τσάκισε τα έσοδα του κράτους!

Η αύξηση του φόρου στο αλκοόλ και τα λαθραία ποτά αφήνουν… άδεια τα ταμεία

Νέα μείωση, κατά 3,5%, σημείωσαν τα έσοδα του κράτους το 2015 (σε σύγκριση με το 2014) από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης Οινοπνευματωδών Ποτών (ΕΦΚΟΠ), υποχωρώντας για δεύτερη συνεχή χρονιά κάτω από τα επίπεδα του 2009, όταν ακόμα ο ΕΦΚΟΠ ήταν χαμηλότερος κατά 46%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2010, οπότε ο ΕΦΚΟΠ αυξήθηκε από τα 1.362 ευρώ/εκατόλιτρο αιθυλικής αλκοόλης σε 2.550 ευρώ/εκατόλιτρο αιθυλικής αλκοόλης, τα έσοδα ακολουθούν σταθερά φθίνουσα πορεία ενώ πλέον το 65% της τιμής του προϊόντος είναι φόροι.

Η απώλεια αυτή -σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς- οφείλεται τόσο στη μείωση αυτή καθαυτή της ζήτησης, ως αποτέλεσμα της κρίσης και της υπερφορολόγησης, όσο και στη στροφή των καταναλωτών σε χύμα, αφορολόγητα προϊόντα.

Το φαινόμενο των ποτών που διακινούνται χύμα και λαθραία -και ήταν κυρίαρχο ειδικά στο τσίπουρο, στην τσικουδιά και στο ούζο- επεκτείνεται πλέον και στο κρασί, με τους οινοποιούς να αποδίδουν τη δυσμενή αυτή εξέλιξη στην επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και σε αυτό το προϊόν από την 1η Ιανουαρίου 2016.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top