«Κρυφά» ισοδύναμα στο λαθρεμπόριο καπνού: Το σχέδιο 6 σημείων της κυβέρνησης

Υπολογίζεται πως τα χαμένα έσοδα ξεπερνούν τα 700 εκ. ευρώ

Δεκάδες ισοδύναμα σκληρών μέτρων που ζητούν οι δανειστές βλέπει η κυβέρνηση στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνού.

Με τα χαμένα έσοδα για το Δημόσιο από τα παράνομα τσιγάρα να είναι άνω των 700 εκ. ευρώ το 2015, το Μαξίμου επιθυμεί να χτυπήσει καίρια το λαθρεμπόριο καπνού με το νομοσχέδιο 6 σημείων που έδωσε στη δημοσιότητα.

Οι βασικές ρυθμίσεις που εισάγονται με το νομοσχέδιο είναι:

Η καθιέρωση συστήματος αδειοδ��τησης σε κάθε στάδιο της εφοδιαστικής αλυσίδας των καπνικών προϊόντων (άρθρο 1). Η ρύθμιση αυτή προβλέπει την έκδοση αδειών από όλους τους εμπλεκόμενους στη διακίνηση και παρασκευή των καπνικών, έχοντας σαν στόχο να καθίσταται ευκολότερος και αποτελεσματικότερος ο έλεγχος διακίνησης του καπνού και του εξοπλισμού παραγωγής των σχετικών προϊόντων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα λαθρεμπορίου και, συνακόλουθα, να διασφαλιστούν και να ενισχυθούν τα δημόσια έσοδα.

• Η δημιουργία μητρώου εφοδιαστικής αλυσίδας καπνικών (άρθρο 2). Πρόκειται για καθιέρωση μητρώου, στο οποίο θα καταχωρούνται όλες οι ανωτέρω άδειες, από την παραγωγή έως την τελική κατανάλωση. Όλοι οι διακινητές καπνικών προϊόντων θα λαμβάνουν μοναδικό κωδικό αριθμό, που θα αναγράφεται σε όλα τα έγγραφα μεταφοράς και θα τους ταυτοποιεί.

• Η πρόβλεψη υποχρέωσης εφαρμογής μέτρων επιμέλειας από τις καπνοβιομηχανίες (σύστημα «know your client») (άρθρο 3). Όλες οι καπνοβιομηχανίες υποχρεώνονται να εξακριβώνουν τα στοιχεία των πελατών και προμηθευτών τους, να τηρούν και να γνωστοποιούν σχετικά αρχεία. Αποτελεί κομβικής σημασίας ρύθμιση, η οποία καθιστά τις καπνοβιομηχανίες συνυπεύθυνες για τη νόμιμη διακίνηση των προϊόντων καπνού.

• Η απαγόρευση διασυνοριακών πωλήσεων καπνού με τη χρήση νέων τεχνολογιών (άρθρο 4). Στο πλαίσιο σχετικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας, θεσμοθετείται η απαγόρευση της πώλησης καπνικών προϊόντων εξ αποστάσεως, λόγω μη δυνατότητας διασφάλισης της τήρησης της τελωνειακής και φορολ��γικής νομοθεσίας.

• Η πρόβλεψη συστημάτων ιχνηλασιμότητας και επιπλέον χαρακτηριστικού ασφαλείας για όλα τα προϊόντα καπνού (άρθρο 5). Στο πλαίσιο σχετικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας, για πρώτη φορά θεσμοθετείται στη χώρα η υποχρέωση υιοθέτησης συστημάτων νέων τεχνολογιών, προκειμένου, με τη χρήση των συστημάτων αυτών, να είναι δυνατός ανά πάσα στιγμή ο έλεγχος της κίνησης των καπνικών προϊόντων, από τον παραγωγό ή εισαγωγέα έως το κατάστημα λιανικής πώλησης.

• Η σύσταση Διυπουργικού Συντονιστικού Επιχει��ησιακού Κέντρου για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου, στα πρότυπα άλλων χωρών (άρθρο 6). Με τη σύσταση του Κέντρου αυτού επιτυγχάνεται η θεσμοθέτηση της συνεργασίας και του συντονισμού του αγώνα ενάντια στο λαθρεμπόριο, μ��ταξύ όλων των διωκτικών υπηρεσιών που ασχολούνται με την καταπολέμηση λαθρεμπορίου προϊόντων που υπόκεινται σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (Τελωνειακή Υπηρεσία, Αστυνομία, Λιμενικό Σώμα, Σ.Δ.Ο.Ε., Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Γ.Γ.Δ.Ε, Γενική Γραμματεία Εμπορίου).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top