ΟΡΓΙΟ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ! Τα ανύπαρκτα πρόστιμα ενισχύουν τη μη έκδοση αποδείξεων

Τι αλλαγές σκέφτεται το υπουργείο

ΟΡΓΙΟ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ! Τα ανύπαρκτα πρόστιμα ενισχύουν τη μη έκδοση αποδείξεων

​Αλλαγές στα πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, καθώς βλέπει ότι με την κατάργηση των αυτοτελών προστίμων στη μη έκδοση φορολογικών στοιχείων, αυξήθηκε η φοροδιαφυγή.

Όπως δήλωσε στην Ημερησία ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τ. Αλεξιάδης, τώρα που έκλεισε η αξιολόγηση θα επανεξεταστεί το θέμα των προστίμων, διευκρίνισε όμως ότι δε θα επικρατήσει η λογική των αυστηρών προστίμων, αφού αυτά δεν εισπράττονται ποτέ.

Πάντως εφοριακοί σχολιάζουν ότι δεν έχουν κανένα νόημα οι έλεγχοι σε καταστήματα, ταβέρνες, ιατρεία, κτλ, καθώς τα πρόστιμα που επιβάλλονται για τη μη έκδοση αποδείξεων είναι αστεία, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν προβλέπεται κανένα πρόστιμο.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρει ότι η φοροδιαφυγή ανθεί και ενισχύεται συνεχώς μέσω της μη έκδοσης αποδείξεων, με τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους καταστηματάρχες να προχωρούν σε αυτή την πρακτική γιατί γνωρίζουν ότι και μικρά πρόστιμα θα κληθούν να πληρώσουν και θα μπορέσουν να τα αμφισβητήσουν.

Το μόνο πρόστιμο που επιβάλλεται πλέον είναι στους υπόχρεους σε ΦΠΑ που πρέπει να υποβάλουν το 50% του ΦΠΑ των μη εκδοθέντων φορολογικών στοιχείων, ενώ σε όσους δεν υπάγονται στο καθεστώς ΦΠΑ, ιατρεία, φροντιστήρια, ιδιωτικά σχολεία, δεν επιβάλλεται κανένα πρόστιμο.

Πρόστιμα τέλος δεν επιβάλλονται για την έκδοση και λήψη εικονικών και πλαστών φορολογικών στοιχείων.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top