ΠΡΟΣΟΧΗ! Σαρωτικές αλλαγές στις εισφορές για ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

Πώς θα γίνονται οι πληρωμές

​Με νέο τρόπο θα γίνεται από εδώ και πέρα η διεκπεραίωση των ταμειακών συναλλαγών, όπως ανακοίνωσε με επείγον γενικό έγγραφο το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ.

Συγκεκριμένα, η διεκπεραίωση θα γίνεται μέσω του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ με τη χρήση ενός μοναδικού 30ψήφιου κωδικού, που θα αντιστοιχεί σε κάθε Αριθμό Μητρώου Εργοδότη ή Αριθμό Μητρώου Οικοδομοτεχνικού Έργου και θα ονομάζεται Ταυτότητα Πληρωμών Τρεχουσών Εισφορών.

Ο κωδικός αυτός θα δίνεται άπαξ και δεν θα μπορεί να αλλαχτεί. Μάλιστα όλοι οι εργοδότες κοινών επιχειρήσεων, οικοδομοτεχνικών έργων και δημοσίου θα καταβάλουν τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές τους στα πιστωτικά ιδρύματα με τη χρήση του κωδικού αυτού από 05/09/2016.

Αναλυτικά το έγγραφο του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ αναφέρει:

«Η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ γνωστοποιεί την έναρξη εφαρμογής διεκπεραίωσης των ταμειακών συναλλαγών, μέσω του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ, με χρήση ενός μοναδικού 30ψήφιου κωδικού, που αντιστοιχεί σε κάθε Αριθμό Μητρώου Εργοδότη (ΑΜΕ) ή Αριθμό Μητρώου Οικοδομοτεχνικού Έργου (ΑΜΟΕ) και ονομάζεται Ταυτότητα Πληρωμής Τρεχουσών Εισφορών (ΤΠΤΕ).

Η ΤΠΤΕ θα αποδοθεί κεντρικά σε κάθε Αριθμό Μητρώου Εργοδότη ή Αριθμό Μητρώου Οικοδομοτεχνικού Έργου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, προκειμένου να πραγματοποιούνται οι καταβολές των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, μέσω του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ, με τη χρήση του εν λόγω 30ψήφιου (ΤΠΤΕ), χωρίς αναφορά σε μισθολογική περίοδο, ΑΜΕ ή ΑΜΟΕ και ΑΦΜ.

Σημειώνεται ότι ο κωδικός ΤΠΤΕ θα αποδίδεται άπαξ και δεν θα μεταβάλλεται. Όλοι οι εργοδότες κοινών επιχειρήσεων, οικοδομοτεχνικών έργων και δημοσίου, θα καταβάλουν τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές στα πιστωτικά ιδρύματα, με τη χρήση της ΤΠΤΕ, από 05/09/2016 και στο εξής.

Οι απογεγραμμένοι εργοδότες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μπορούν να ενημερωθούν για την Ταυτότητα Πληρωμής Τρεχουσών Εισφορών (ΤΠΤΕ), που τους αποδόθηκε, μέσω του λογαριασμού χρήστη που διατηρούν στο διαδικτυακό τόπο του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ.

Επίσης, οι εργοδότες κατά την υποβολή της ΑΠΔ και, μετά την ολοκλήρωσή της, με το αποδεικτικό παραλαβής, θα ενημερώνονται για τον κωδικό (ΤΠΤΕ), ο οποίος τους έχει αποδοθεί και με τον οποίο πρέπει να καταβάλουν τις τρέχουσες εισφορές, μέσω των πιστωτικών ιδρυμάτω��.

Για τους εργοδότες που θα απογραφούν (κοινές επιχ/σεις και οικοδομοτεχνικά έργα), από την ημερομηνία εφαρμογής (05/09/2016) και μετά, η ΤΠΤΕ θα αποδίδεται και θα γνωστοποιείται στον εργοδότη με το έντυπο απόδοσης του ΑΜΕ ή ΑΜΟΕ.

Η ΤΠΤΕ θα απεικονίζεται στα στοιχεία μητρώου εργοδοτών σε ειδικό πεδίο. Τα πιστωτικά ιδρύματα, από 05/09/2016, θα δέχονται ταμειακές συναλλαγές για καταβολή τρεχουσών εισφορών κοινών επιχειρήσεων ή οικοδομοτεχνικών έργων μόνο, μέσω του εν λόγω 30ψήφιου κωδικού (ΤΠΤΕ), ανεξαρτήτως μισθολογικής περιόδου εισφορών.

Εφιστούμε την προσοχή στους εργοδότες και στους εκπροσώπους τους (λογιστές) στην ορθή χρήση της αντίστοιχης ταυτότητας:

- Τρέχουσες εισφορές ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (30ψηφίο).
- ΤΠΤΕ Βεβαιωμένες οφειλές ΚΕΑΟ (20ψηφίο).
- Ταυτότητα οφειλέτη.

Κατά συνέπεια, όσες τρέχουσες εισφορές καταβληθούν από την ανωτέρω ημερομηνία (05/09/2016), θα πρέπει να καταβάλλονται μόνο με ΤΠΤΕ (30ψήφιου κωδικού)».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top