Οι τρεις προϋποθέσεις για να ΧΑΛΑΡΩΣΟΥΝ τα capital controls

Αργεί ακόμα η οριστική άρση τους, σύμφωνα με τη Λούκα Κατσέλη

Οι τρεις προϋποθέσεις για να ΧΑΛΑΡΩΣΟΥΝ τα capital controls

​Τρεις προϋποθέσεις πρόταξε η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας, Λ. Κατσέλη για να αρθούν τα capital controls.

Σε συνέντευξή της στην πατρινή εφημερίδα «Πελοπόννησος», η κυρία Κατσέλη τόνισε πως το πρώτο βήμα ήταν η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

«Δεύτερη προϋπόθεση είναι η απεξάρτηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από την ακριβή χρηματοδότηση, μέσω του έκτακτου μηχανισμού παροχής ρευστότητας και η επιστροφή στα κανονικά, και πιο φτηνά, κανάλια παροχής ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία αναμένεται σύντομα, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από τους θεσμούς και την εκταμίευση της πρώτης δόσης», συνέχισε η πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζών και κατέληξε στην τρίτη προϋπόθεση, η οποία όπως είπε είναι «η εμπέδωση πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας που θα επιφέρει επανάκτηση εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα και τη σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων».

Σημείωσε ακόμα πως θα συνεχίσουν να γίνονται αλλαγές για την περαιτέρω χαλάρωση των capital controls, μέχρι να έρθει η οριστική άρση, ενώ χαρακτήρισε ως τη μεγαλύτερη πρόκληση του τραπεζικού συστήματος τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

«Από το 4,5% του συνόλου των δανείων το 2007 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν φτάσει σήμερα στο 42%», είπε.

Αναφερόμενη στα δάνεια φυσικών προσώπων, σημείωσε ότι οι τράπεζες ήδη κάνουν ��ενναίες ρυθμίσεις, μέσω προϊόντων που προσφέρουν για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών.

Όσο για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων τόνισε:

«Εκεί, χρειάζονται να ληφθούν σημαντικές πρωτοβουλίες που αναγκαστικά θα χρειαστεί να εμπλέξουν και εταιρείες διαχείρισης δανείων και αναδιαρθρώσεων επιχειρήσεων. Αν η διαχείρισή τους γίνει με αποτελεσματικό τρόπο, τότε θα απελευθερωθούν κεφάλαια, τα οποία σήμερα είναι δεσμευμένα για την απορρόφηση τυχόν ζημιών και θα διοχετευθούν για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, αλλά και την επανεκκίνηση βιώσιμων επιχειρηματικών μονάδων».

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top