ΤΣΕΚΟΥΡΙ-ΕΚΠΛΗΞΗ! Κρυφός κόφτης και στις συντάξεις ΚΑΤΩ των 1.300 ευρώ

Η επικουρική βαφτίζεται προσωπική διαφορά και κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή με νέες μειώσεις

ΤΣΕΚΟΥΡΙ-ΕΚΠΛΗΞΗ! Κρυφός κόφτης και στις συντάξεις ΚΑΤΩ των 1.300 ευρώ
Κόφτη και στις συντάξεις κάτω από τα 1.300 ευρώ βάζει απόφαση του υπουργείου Εργασίας, καθώς καθιερώνεται ο επανυπολογισμός όλων ανεξαιρέτως των συντάξεων, ακόμη κι αν πρόκειται για συντάξεις γήρατος, χηρείας ή αναπηρίας.
Η κυβέρνηση αντικατέστησε στο άρθρο 6 της υπουργικής απόφασης τον όρο «επανυπολογισμός» με τη λέξη «αναπροσαρμογή».
Τι σημαίνει αυτό; Όπως αναφέρεται, αν το καταβαλλόμενο άθροισμα κύριας και επικουρικής είναι ίσο ή χαμηλότερο των 1.300 ευρώ, τότε η επικουρική καταβάλλεται ως προσωπική διαφορά, αφού προηγηθεί η αναπροσαρμογή της με νέο τρόπο υπολογισμού!
Στην πράξη, μια επικουρική των 120 ευρώ θα μειωθεί στα 80 ευρώ, ανεξάρτητα αν μαζί με την κύρια είναι πάνω ή κάτω από τα 1.300 ευρώ.
Η διαφορά είναι ότι η μείωση των 40 ευρώ δεν θα περάσει στην τσέπη του συνταξιούχου, αλλά θα βαπτιστεί «προσωπική διαφορά» που θα συνεχίσει να καταβάλλεται, εφόσον το άθροισμα κύριας και επικουρικής είναι χαμηλότερο από 1.300 ευρώ. Κάτι που όπως εκτιμούν αναλυτές, αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει σε νέες μειώσεις αφού -όπως εκτιμούν- η «προσωπική διαφορά» κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή από... μπαλτά.
Ωστόσο, στην περίπτωση που το άθροισμα κύριας και επικουρικής είναι πάνω από 1.300 ευρώ, τα 40 ευρώ θα κοπούν άμεσα.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:
  • Συνταξιούχος λαμβάνει 1.400 ευρώ κύρια και επικουρική σύνταξη. Με τη μείωση της επικουρικής, θα δει τη συνολική σύνταξη να μειώνεται στα 1.360 ευρώ.
  • Συνταξιούχος λαμβάνει 1.250 ευρώ κύρια και επικουρική σύνταξη. Με τον νέο τρόπο υπολογισμού, θα δεί και αυτός τη συνολική του σύνταξη να μειώνεται κατά 40 ευρώ λόγω της περικοπής στην επικουρική (θα πάει άρα στα 1.210 ευρώ). Ωστόσο, το ποσό των 40 ευρώ θα του επιστραφεί αλλά με τον χαρακτηρισμό «προσωπική διαφορά».
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top