Στουρνάρας: Δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό

Καμπανάκια κινδύνου παρά τα καλά νέα που θα φέρει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Στουρνάρας: Δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό

​Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας την Τετάρτη.

Μιλώντας σε εκδήλωση των αποφοίτων του London Business School και του Stanford Club στην Αθήνα, ο κ.Στουρνάρας υπογράμμισε ότι με την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, μία σειρά από οφέλη είναι πιθανόν να προκύψουν για το τραπεζικό σύστημα, ωστόσο δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός.

«Το σύστημα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις, καθώς το μακροοικονομικό περιβάλλον παραμένει εύθραυστό, οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) παραμένουν σε ισχύ και η αγορά χαρακτηρίζεται από μεγάλη αστάθεια», διευκρίνισε.

Αναφερόμενος στα πιθανά οφέλη για τα πιστωτικά ιδρύματα, ο κ.Στουρνάρας δήλωσε ότι «η επαναφορά της κατ΄εξαίρεση αποδοχής των ελληνικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (waiver) θα επιτρέψει ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου για άλλη μία φορά να γίνονται αποδεκτά ως εγγύηση στις πράξεις του Ευρωσυστήματος αναχρηματοδότησης. Επιπροσθέτως, οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να συμμετάσχουν στο νέο χρηματοδοτικό εργαλείο της ΕΚΤ για την παροχή μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (ΤLTRO)». Οι εξελίξεις αυτές, όπως υπογράμμισε, θα μειώσουν σημαντικά το κόστος χρηματοδότησης για τις ελληνικές τράπεζες.

Παράλληλα, όπως πρόσθεσε, εντός του τρέχοντος έτους, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα θα μπορούσαν, επίσης, να καταστούν επιλέξιμα για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) που εφαρμόζει η ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη, η πτώση των spreads για τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου (διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών-γερμανικών ομολόγων) θα επηρεάσει θετικά το τραπεζικό σύστημα, καθώς το κόστος δανεισμού για το Δημόσιο προσδιορίζει σε σημαντικό βαθμό τα επιτόκια με τα οποία οι τράπεζες μπορούν να δανειστούν οι ίδιες και να δανείσουν εν συνεχεία την πελατεία τους.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top