ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΑΛΙΟ! 7 στους 10 Έλληνες δεν μπορούν να πληρώσουν φόρους και εισφορές

Αποκαρδιωτικά τα στοιχεία έρευνας του ΕΒΕΑ

​Επτά στους δέκα Έλληνες έχουν φτάσει πλέον στα όριά τους και δεν μπορούν να καλύψουν τις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις φέτος, σύμφωνα με τα ευρήματα ποσοτικής έρευνας του ΕΒΕΑ.

Σύμφωνα με την έρευνα το 89% των ερωτηθέντων θεωρεί πως τα νέα μέτρα στο φορολογικό και ασφαλιστικό θα οδηγήσουν την οικονομία σε περαιτέρω ύφεση, ενώ το 78% εκτιμά ότι θα χρειασθούν και επιπρόσθετα μέτρα για να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν θέσει οι δανειστές.

Απαισιοδοξία επικρατεί και όσον αφορά στην πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αλλά και για την τσέπη τους.

Το ΕΒΕΑ μάλιστα από την πλευρά του χαρακτηρίζει επιτακτική την ανάγκη προώθησης αναπτυξιακών μέτρων που θα δώσουν νέα πνοή στην αγορά, με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλο να δηλώνει:

«Και από την τελευταία έρευνα του επιμελητηρίου διαφάνηκε ότι το μείγμα της οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια βυθίζει την οικονομία στην ύφεση. Φορολογούμενοι και επιχειρήσεις βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσμενή θέση καθώς 7 στους 10 δηλώνουν αδυναμία να καταβάλουν τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους. Για μια ακόμη φορά επιμένουμε στην ανάγκη προώθησης και υλοποίησης αναπτυξιακών μέτρων που θα δώσουν μια νέα πνοή στην αγορά».

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα για την αξιολόγηση των αποφάσεων της κυβέρνησης για τα φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα, το 89% των ερωτηθέντων θεωρεί πως οι αποφάσεις αυτές θα οδηγήσουν την οικονομία σε ύφεση, ενώ μόλις το 6% δείχνει να εμπιστεύεται τις αποφάσεις της κυβέρνησης και το 5% δεν εξέφρασε άποψη.

Επίσης, το 78% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για να επιτευχθούν οι στόχοι της κυβέρνησης και μόλις το 7% πιστεύει ότι η τρέχουσα οικονομική πολιτική μπορεί να έχει αποτέλεσμα. Ενδεικτικό του κλίματος είναι επίσης ότι ποσοστό 15% των ερωτηθέντων δεν απάντησε στο ερώτημα.

Όσον αφορά στο ερώτημα για τις φορολογικές υποχρεώσεις των πολιτών, το 69% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις το 2016, ποσοστό 10% μεγαλύτερο από ότι ήταν τον Φεβρουάριο του 2014.

Μόλις το 21% απαντά ότι θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, ποσοστό και πάλι μειωμένο κατά 10% σε σχέση με την έρευνα που έγινε τον Φεβρουάριο του 2014, ενώ ποσοστό 78% εμφανίζεται απαισιόδοξο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Ανάλογη είναι η απαισιοδοξία και για την προσωπική τους οικονομική κατάσταση, αφού το 76% δηλώνουν ότι τα οικονομικά τους θα χειροτερέψουν, ενώ μόλις το 16% εμφανίζεται αισιόδοξο ότι θα βελτιωθούν.

Είναι η δεύτερη ποσοτική έρευνα για το 2016 που πραγματοποιείται κατ’ εντολή του ΕΒΕΑ και διεξήχθη από την ALCO μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε δείγμα 1.000 ατόμων, ηλικίας 18 και πάνω από όλη την Ελλάδα από 30 Μαΐου έως 2 Ιουνίου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top