Έρχονται… ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ λόγω ΕΝΦΙΑ! Θα κρατούν τα χρεωστούμενα από τις επιστροφές φόρου

Χάνουν χρήματα περίπου 1.000.000 φορολογούμενοι

​Περίπου ένα εκατομμύριο φορολογούμενοι που αναμένεται να λάβουν φέτος πιστωτικά εκκαθαριστικά σημειώματα από την εφορία θα βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων, αφού δεν θα εισπράξουν τελικά τις επιστροφές φόρου που θα αναγράφουν τα συγκεκριμένα εκκαθαριστικά σημειώματα.

Ο λόγος, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος είναι γιατί οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα συμψηφίσουν τα ποσά των επιστροφών φόρου που δικαιούνται οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι με τις οφειλές τους από τον ΕΝΦΙΑ που θα βεβαιωθούν μέσα στον Αύγουστο.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου, σχεδιάζουν ουσιαστικά να… «κατάσχουν» τις φετινές επιστροφές φόρου εισοδήματος για να εισπράξουν νωρίτερα από τον προβλεπόμενο χρόνο ένα μεγάλο μέρος από τα 2,65 δισ. ευρώ του ΕΝΦΙΑ που θα καταλογίσουν και φέτος σε εκατομμύρια φορολογουμένους.

Έτσι, οι αρμόδιες ΔΟΥ θα συμψηφίσουν τις επιστροφές φόρου εισοδήματος που πρέπει να καταβάλουν εφάπαξ στους φορολογούμενους μέσα στο καλοκαίρι με τις μη ληξιπρόθεσμες οφειλές τους από τον ΕΝΦΙΑ, οι οποίες θα μπορούν να εξοφληθούν σε πέντε μηνιαίες δόσεις, πιθανό�� από τον Αύγουστο μέχρι τον Δεκέμβριο.

Όσοι έχουν ήδη λάβει ή πρόκειται να λάβουν πιστωτικά εκκαθαριστικά ηλεκτρονικά μέσω του TAXISnet, δικαιούνται να τα εισπράξουν εφάπαξ από τον Μάιο έως τον Δεκέμβριο. Όμως εντός του Αυγούστου οι υπηρεσίες της ΓΓΔΕ θα εκδώσουν ηλεκτρονικά και θα αναρτήσουν στους λογαριασμούς των φορολογουμένων στο σύστημα TAXISnet τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ με τα οποία θα βεβαιώσουν τις οφειλές του φόρου αυτού για το 2016.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, εκτιμάται πως περίπου ένα εκατομμύριο φορολογούμενοι που δικαιούνται φέτος να εισπράξουν εφάπαξ επιστροφές φόρων με βάση τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που έχουν ήδη υποβάλει ή θα υποβάλουν θα χάσουν τι�� επιστροφές αυτές ή ένα μεγάλο μέρος τους, ώστε το υπουργείο Οικονομικών να χρησιμοποιήσει τα χρήματα αυτά για να εισπράξει νωρίτερα τα ποσά του ΕΝΦΙΑ.

Για παράδειγμα αν ένας φορολογούμενος αποκτήσει το δικαίωμα να εισπράξει επιστροφή φόρου 600 ευρώ με βάση τη φετινή του φορολογική δήλωση, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να πληρώσει για τον ΕΝΦΙΑ 600 ευρώ, τότε οι υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ έχουν το δικαίωμα να συμψηφίσουν την επιστροφή φόρου με τη μη ληξιπρόθεσμη οφειλή του ΕΝΦΙΑ και να μην επιστρέψουν κανένα ποσό.

Επίσης, αν ένας φορολογούμενος δικαιούται να εισπράξει επιστροφή φόρου εισοδήματος 700 ευρώ και ο ΕΝΦΙΑ που πρέπει να πληρώσει είναι 1.000 ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να κατάσχει τα 700 ευρώ της επιστροφής και να εξοφλήσει σε δόσεις το υπόλοιπο ποσό των 300 ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top