«Μαγειρεύει» ανάπτυξη ο Σταθάκης: Δημιουργούμε 15.000 θέσεις εργασίας με το νέο πλάνο

Παρουσίασε τον νέο αναπτυξιακό νόμο ως το 2022 – Θα παρέχει χρηματοδοτικά εργαλεία ύψους 3,6 δισ. ευρώ

«Θέλουμε το κράτος αρωγό των επενδύσεων και όχι να απέχει από οποιαδήποτε αναπτυξιακή διαδικασία. Στόχος του νέου αναπτυξιακού νόμου είναι η δίκαιη ανάπτυξη» τόνισε ο Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος παρουσίασε το�� νέο αναπτυξιακό νόμο.

Ο υπουργός Οικονομίας τόνισε πως ο αναπτυξιακός νόμος θα δημιουργήσει πάνω από 15.000 θέσεις εργασίας ως το 2022 και θα παράσχει χρηματοδοτικά κίνητρα συνολικού -αρχικού- ύψους 3,6 δισ. ευρώ.

Ο κ. Σταθάκης προανήγγειλε μέτρα για τη μείωση της γραφειοκρατίας σε ό,τι αφορά στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων, ώστε σύντομα να ιδρύεται μία επιχείρηση σε μία μέρα και να λειτουργεί σε τρεις, ενώ παρουσίασε τα εργαλεία στήριξης των επενδύσεων:

- το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων

- το ΕΣΠΑ

- φορολογικά κίνητρα και σύγχρονα ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το νέο αναπτυξιακό ταμείο, που σύντομα πρόκειται να λειτουργήσει.

Προανήγγειλε, επίσης, τη δημοσιοποίηση μελέτης του ΚΕΠΕ για την αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης και τόνισε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι εξωστρεφής και να βασίζεται σε τομείς με συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως η αγροδιατροφή, ο τουρισμός και η ναυτιλία, κάτι το οποίο κάνει ο νέος αναπτυξιακός νόμος.

152301.jpg
Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομίας, οι επενδυτές θα μπορούν να αξιοποιήσουν τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου σε περίπου ένα τρίμηνο, καθώς τόσος χρόνος απαιτείται, για να ολοκληρωθούν όλες οι υπουργικές και λοιπές αποφάσεις που απαιτούνται, μετά την ψήφιση του νόμου.

Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, ο νέος αναπτυξιακός νόμος κάνει τρεις μεγάλες καινοτομίες:

- είναι στοχευμένος στην παραγωγή, την καινοτομία και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα

- απλοποιεί τις γραφειοκρατικές διαδικασίες

- εισάγει μέσα στο νόμο και χρηματοδοτικά εργαλεία που θα διευκολύνουν το νέο επενδυτή να βρίσκει πόρους, για να ξεκινήσει τη δραστηριότητά του.

Μάλιστα, για τις ξένες και ελληνικές μεγάλες επενδύσεις άνω των 20 εκατ. ευρώ, εισάγει 12ετές ασφαλές περιβάλλον, σε περίπτωση επιδείνωσης της φορολόγησης, αλλά, αν βελτιωθεί η φορολόγηση, τότε θα επ��φεληθούν και οι επενδύσεις που είναι ενταγμένες στο νόμο.

Αναφερόμενος στους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους, μίλησε για χαοτική κατάσταση με εικονικές δεσμεύσεις πόρων. Όπως είπε, δημιουργήθηκε μία λίστα με τα έργα που μπορούν να προχωρήσουν και, κυρίως, να αποπληρωθούν και ο νόμος προβλέπει ότι όσα επενδυτικά σχέδια έχουν ολοκληρωθεί στο μισό, μέχρι το τέλος του 2016, θα πρέπει να ολοκληρωθούν πλήρως, μέχρι το 2018 και, όσα δεν έχουν προχωρήσει, θα απενταχθούν. Όσα ολοκληρωθούν θα πληρωθούν σε βάθος επταετίας.

Ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, σημείωσε από την πλευρά του ότι βρίσκεται σε πλήρη ενεργοποίηση το νέο ΕΣΠΑ, καθώς για το 50% των προγραμμάτων θα έχουν εκδοθεί οι σχετικές προσκλήσεις, μέχρι τον Σεπτέμβριο, ενώ σημείωσε ότι αναμένεται αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον, δεδομένης και της πορείας της οικονομίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top